Trevor Noah: a kelet-európaiak miért nem voltak ilyen befogadóak a szíriaikkal?

Az amerikai Daily Show műsorvezetője arra utalt, hogy rasszista motivációja lehet a kelet-európaiaknak, akik most segítik az ukránokat, miközben a színesbőrű menekülteket nem fogadták be.

Miután a műsorvezető bemutatta, hogy milyen támogatóak Ukrajna szomszédai megjegyezte, hogy bezzeg hét éve nem ez volt. Bár dicsérte a mostani hozzáállást, értetlenségét fejezte ki, hogy korábban miért nem mutattak empátiát ezek az országok.

„Ez nagyon furcsa. Mikor a szíriaiak menekültek a háború elől, akkor azt mondták: Ne gyertek, nincs hely (kelet-európai akcentussal). De most van hely, és jöjjenek az emberek? Mi változott?”

A komikus szerint úgy érzik ezek az országok, hogy könnyebb lesz integrálni az ukránokat, s nem érti, hogy bezzeg a szíriai és afrikai menekültekkel miért nem próbáltak befogadók lenni.

Trevor Noah szerint nem is kell spekulálni, miért bánnak máshogy a szomszédjaikkal az európaiak, mint az afrikaiakkal és arabokkal. A válasz szerinte egyértelműen a rasszizmus.

Ukraine War Is Exposing Racial Disparities in Refugee Treatment | The Daily Show

As the Russian invasion of Ukraine escalates, neighboring countries welcome displaced Ukrainians, and comparisons with past refugee crises highlight a less c…

Menekültek és gazdasági migránsok – Neokohn

A háborús szenvedés valósága órákon, napkon belül utat tör a mi valóságunkba is. Robert C. Castel gondolatai.