A német kormánypártok háborúzni akarnak – a választók azonban nem annyira

Szociáldemokraták, zöldek és szabaddemokraták ma a német parlamentben még több nehézfegyver Ukrajnába való szállítását követelték a már eddig is követett „cseremodell” alapján. Krisztina Koenen kommentárja.

Ez a modell abból áll, hogy Németország valamilyen másik, legtöbbször volt szocialista országnak, modern fegyvereket szállít, és az illető ország cserébe az ukránoknak adja megmaradt szovjet gyártmányú fegyvereit. A kormánykoalíció párjainak képviselői ezen kívül követelik, hogy a szállítandó fegyvereken Németország képezzen ki ukrán harcosokat. A CDU saját javaslattal csatlakozott a kormánypártok tervéhez, amelyben a szállítmányok felgyorsítását követelte – vagyis teljes volt a rendszerpártok egysége.

Olaf Scholz kancellár már jó ideje mérsékelni próbálja a kormánypártok követeléseit, de eddig kevés eredménnyel. Eredményesebb volt a svájci kormány, amikor is Svájc semlegességére hivatkozva megtiltotta a Marder páncélosokhoz nélkülözhetetlen lőszerszállítását, miután az ukrán kormány Marder pácélosokat rendelt a német Rheinmetall cégnél. A Bundeswehr aktuális állományából való fegyverszállításokat Scholz továbbra is elutasítja, mivel ez a német védelmi képességeket negatívan befolyásolná. Ennek viszont ellentmond Christine Lambrecht honvédelmi miniszter fellépése az amerikaiak ramsteini támaszpontján.

Németország támadó nehézfegyvereket szállít Ukrajnába – Neokohn

Többek között Leopard harckocsikkal, Gepárd légvédelmi páncélosokkal, Marder típusú lövészpáncélosokkal látnák el az orosz invázió ellen küzdő ukrán hadsereget.

A miniszter ott bejelentette, hogy ukrán katonákat fognak Németországban tüzérségi fegyvereken kiképezni valamint Gepard pácélosokat fognak Ukrajnába szállítani.

„A Gepard pontosan az, amire Ukrajnának szüksége van, hogy légiterét a földről tudja védelmezni. Ha pedig Ukrajnának most ezekre a rendszerekre van sürgős szüksége, akkor készek vagyunk a támogatásra”,

mondta a honvédelmi miniszter az amerikaiak által Ramsteinban rendezett Ukrajna-konferencián. Vagyis az SPD vagy kikapcsolta saját kancellárját a döntéshozatalból, vagy pedig kettős játékot játszik.

Miközben

a kormánypártok, az ellenzék és a rendszermédia egymással versengve követeli Németország még erősebb katonai beavatkozását az ukrajnai háborúba,

hétfőn eddig példátlan eseményekre került sor Bielefeldben és Dortmundban. Északrajna-Vesztfáliában május 15.-én szövetségi állami választások lesznek, amelyek előkészítéseként Robert Habeck, a Zöld párt társelnöke, energiaügyi és gazdasági miniszter bekapcsolódott az ottani választási kampányba, és a két városban nyilvános gyűléseken lépett fel. A mit sem sejtő minisztert és az erre teljesen felkészületlen rendőrséget mindkét városban dühödt háborúellenes tüntetők fogadták.

„Zöldek = háborús uszítók”

kiáltozták a tüntetők, saját készítésű plakátokon hirdették:

„1933-1945 – nem felejtünk!”

Miután a rendőrség elvette a tüntetők megafonjait, azok a továbbiakban füttykoncerttel kísérték a miniszter beszédét.

A zöldek eddig hozzá voltak szokva, hogy nyilvános fellépéseik során követőik hódolatteljes áhítattal fogadják őket, hogy ők azok, akik mások, a „nácik”, a „klímatagadók” és „rasszisták” ellen tüntetnek. Most azonban úgy tűnik, hogy legalább is az északrajna-vesztfáliai zöld bázis jobban emlékszik azokra az időkre, amikor a Zöld párt még pacifista volt, mint a jelenlegi vezetés, amelyik ki sem bírja várni, hogy Németország végre beléphessen ebbe a háborúba. Nem nehéz megjósolni, hogy a zöldeknek – és nem csak nekik – ez a háborús lelkesedés tagjaik és támogatóik körében még nagy problémát fog okozni.

Szakítópróba előtt a német kormánykoalíció az ukrán fegyverszállítások miatt – Neokohn

Olaf Scholz eddig sikerrel állt ellen koalíciós partnerei nyomásának. Kérdés, hogy meddig tudja tartani pozícióját és milyen árat fizet. Krisztina Koenen beszámolója.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.