A Spanyolországból kiűzött zsidókkal foglalkozik a Netflix új sorozata

A sorozat bemutatja a szefárd történelem drámai fejezetét. 

A Netflixen a múlt hónapban bemutatott „A föld örökösei” (Heirs to the land) című sorozat első pillantásra nem tűnik ki a hozzá hasonló kosztümös sorozatok közül. Bizonyos szempontból nem is különbözik tőlük, hiszen a romantika, az erőszak és a középkori Spanyolország kulcsfontosságú történelmi eseményeinek keverékét mutatja be, amely számos közelmúltbeli spanyol produkcióban, például az „Isabel”-ben és az „El Cid”-ben nemzetközi sikert hozott.

„A föld örökösei” azonban részletesen bemutatja azt is, hogy mit jelentett zsidóként élni Spanyolországban abban az időben, amikor a szigorúan katolikus ország elkezdte a kisebbségek szervezett üldözését, amely az inkvizícióban csúcsosodott ki — számol be az új sorozatról a Jewish Telegraphic Agency.

A sorozat jól mutatja, hogy Spanyolországban egyre nagyobb kedv mutatkozik a helyi történelem, különösen annak gyakran figyelmen kívül hagyott zsidó fejezeteinek feltárására.

„Spanyolországban egyre inkább felismerik, hogy a szefárd történelem nem ’róluk’, hanem ’rólunk’ szól”

– mondta David Hatchwell Altaras, a madridi zsidó közösség korábbi elnöke, a város tervezett zsidó múzeumának egyik társalapítója.

A műsor alkotói elmondták, hogy túl akartak lépni a szefárd zsidó történelmet dramatizáló spanyol produkciókra jellemző drámai kivégzési és erőszakos jeleneteken.

„A közelmúltbeli történelmi produkciókban számos utalás történik az inkvizícióra és az antiszemitizmusra, de én túl akartam lépni ezen, és megmutatni a zsidók életének szerkezetét Spanyolországban, közvetlenül a kiűzetés előtt”

– mondta Jordi Frades, a sorozat (egyébként nem-zsidó származású) executiv producere.

Az Ildefonso Falcones regénye alapján készült „A föld öröklői” című, 8 epizódból álló sorozat Hugo Llor, a 14. századi Barcelonában született fiktív szereplő életét követi nyomon, aki értesül a valenciai zsidók 1391-es lemészárlásáról, mégis megőrzi bizalmát a kormányban és abban a királyban, aki akkoriban olykor közbelépett, megvédendő a zsidókat a lincselésektől – máskor viszont figyelmen kívül hagyta, sőt bátorította őket.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Újabb izraeli sorozat készült a haredi közösséggel főszerepben – Neokohn

Az elismert filmrendező, Rama Burshtein-Shai nyolcrészes sorozatot készített „Fire Dance” címmel egy „lehetetlen szerelemről.”