Állítólag már a Kremlben is fontolgatják a kivonulást Ukrajnából

A washingtoni orosz nagykövet az ukrajnai háború miatti szakadásra utalt a Kremlben: A keményvonalas diplomata azt sugallja, hogy egyes moszkvai tisztviselők vissza akarják vonni a megszálló csapatokat és „meg akarják bánni” az inváziót.

Oroszország amerikai nagykövete körmönfont módon utalt arra, hogy Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója miatt a Kreml hierarchiájában szakadás kezd kibontakozni.

Az orosz állami televízióban Anatolij Antonov nagykövet azt állította, hogy

Amerika titokban tárgyalási feltételeket szabott a Kremlnek a brutális harcok leállítására.

Mindez annak közepette történik, hogy az orosz hadsereg egyértelműen nem ért el jelentős újabb előrelépést a kelet-ukrajnai területek megszállására irányuló törekvéseiben azután sem, hogy a támadók taktikát változtattak, hogy a Kijev körüli korábbi kudarcok után a régióra összpontosítsanak.

A 67 éves Antonov utalt arra, hogy

a Kreml hatalmi struktúráin belül egyesek készek feladni a harcot, visszavonni a megszálló csapatokat, sőt „bűnbánatot tanúsítani”

– miközben hangsúlyozta, hogy ő nem tartozik a kapitulációra hajlandók közé.

A vezető diplomata – akit keményvonalasnak tartanak – azt mondta:

„Az amerikaiak tárgyalásokra kényszerítenek bennünket, de csak bizonyos feltételek mellett. Ezek közül hármat emelnék ki”

– mondta.

  • Először is, hogy állítsuk a katonai akciókat a különleges katonai művelet keretében.
  • Másodszor, hogy csapatainkat vonjuk vissza oda, ahol február 24-e előtt voltak.
  • Harmadszor, hogy megbánjunk mindent, amit tettünk [Ukrajnában]”.

https://neokohn.hu/2022/05/15/orosz-szakadarok-es-propagandistak-kritizaltak-nyiltan-a-haboru-alakulasat/

Antonov az orosz állami televízió műsorvezetőjének, Vlagyimir Szolovjovnak azt mondta:

„Természetesen határozottan és világosan kijelentem, és ebben egyértelműen – legalábbis az itt [Washingtonban] dolgozó orosz diplomaták – biztosak vagyunk, hogy nem lesz ilyen kapituláció. Soha!

Szilárd meggyőződésünk – és e bizonyosság nélkül nehezünkre esne végezni a munkánkat -, hogy a legfőbb főparancsnok által kitűzött összes feladatot maradéktalanul teljesíteni fogják. Soha nem fogjuk megadni magunkat, és soha nem fogunk visszalépni.

Azzal, hogy azt mondta, hogy „legalábbis az itt dolgozó orosz diplomaták”, mintha arra utalt volna, hogy mások kevésbé biztosak a „nem kapitulálunk” üzenetében.

A veterán diplomata nem említette név szerint Putyint, helyette „legfőbb főparancsnokként” hivatkozott rá. Ezzel egyértelművé teszi, hogy a katonai stratégia – amelyet még az orosz biztonsági és katonai ranglétrán is hibásnak tartanak – a Kreml legfelsőbb szintjéről származik.

Antonov más nyilatkozataiban az orosz elit más szereplőit is megismételte, miszerint a kelet-nyugati konfrontáció, amelyben a Nyugat felfegyverzi Ukrajnát, nukleáris háborút válthat ki.

Az orosz televíziónak így nyilatkozott:

„A mai helyzet rendkívül, rendkívül veszélyes. Az Egyesült Államokat egyre mélyebbre és mélyebbre rántják a konfliktusba, aminek a két atomhatalom közötti kapcsolatokra nézve a legkiszámíthatatlanabb következményei lesznek”.

A háború egyre veszedelmesebb Amerika számára, és Biden tudja ezt – Neokohn

Putyin tábornokainak megölésével és a hajóinak elsüllyesztésével dicsekedni, vagy túlságosan beleszeretni Ukrajnába, az ostobaság netovábbja – véli a NYT külpolitikai szemleírója.