„A Nyugat rosszul mérte fel az orosz gazdaság globális jelentőségét”

„Ritkán fordult elő, hogy a Nyugat ennyire durván rosszul mérte volna egy gazdaság globális jelentőségét” – jelenti ki Arnaud Bertrand a Tablet magazin oldalán. 

Jacques Sapir francia közgazdász, az orosz gazdaság elismert szakértője nemrég kifejtette, hogy az ukrajnai háború „ráébresztett bennünket, hogy az orosz gazdaság lényegesen fontosabb, mint gondoltuk”. Sapir szerint ennek a téves számításnak az egyik nagy oka az árfolyamokban keresendő. Ha Oroszország bruttó hazai termékét (GDP) egyszerűen rubelről amerikai dollárra átszámítva hasonlítjuk össze, akkor valóban egy Spanyolország méretű gazdaságot kapunk. De egy ilyen összehasonlításnak nincs értelme a vásárlóerő-paritás (PPP) kiigazítása nélkül, amely figyelembe veszi a termelékenységet és az életszínvonalat, és így az egy főre jutó jólétet és erőforrás-felhasználást. A PPP-t a legtöbb nemzetközi intézmény – az IMF-től az OECD-ig – a vásárlóerő-paritáson alapuló értéket használja – magyarázza a cikk.

„Ha Oroszország GDP-jét PPP alapján mérjük, akkor egyértelmű, hogy Oroszország gazdasága valójában inkább Németországéhoz hasonló méretű, körülbelül 4,4 billió dollár Oroszország esetében, szemben a németországi 4,6 billió dollárral. Egy kis és kissé gyengélkedő európai gazdaság méretéből Európa legnagyobb és a világ egyik legnagyobb gazdaságává vált – ez nem elhanyagolható különbség”

– írja a szerző.

A szerző szerint az ukrán válság rámutat egy nagyon fontos szempontra: ha a helyzet úgy hozza, tudjuk, hogy nagyobb értéket képvisel, ha az embereket olyan dolgokkal látjuk el, amelyekre valóban szükségük van a túléléshez, mint az élelmiszer és az energia, mint az olyan nem kézzelfogható dolgok, mint a szórakozás vagy a pénzügyi szolgáltatások. Amikor egy olyan vállalat, mint a Netflix, háromszor magasabb ár-nyereség aránnyal rendelkezik, mint a Nestlé, a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata, akkor ez inkább a piaci habzsolást tükrözi, mint a fizikai valóságot.

„Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi ukrajnai válság hasznos módon világossá tette, hogy mennyire természetesnek vettük a modern gazdaságok „elavult” oldalát, mint például az ipar és a nyersanyagok – amelyek árai idén megugrottak -, és talán túlértékeltük a szolgáltatásokat és a „technológiát”, amelyek értéke nemrégiben összeomlott”

– jelenti ki Bertrand.

Oroszország gazdaságának méretét és jelentőségét tovább torzítja, ha figyelmen kívül hagyjuk a globális kereskedelmi forgalmat, amelyben Sapir becslése szerint Oroszország „talán 15%-ot is kitehet”. Bár Oroszország például nem a világ legnagyobb olajtermelője, mégis a legnagyobb olajexportőr, még Szaúd-Arábiát is megelőzve. Ugyanez igaz számos más alapvető termékre is, mint például a búza – a világ legfontosabb élelmiszernövénye, amelyből Oroszország a globális export mintegy 19,5%-át irányítja -, a nikkel (20,4%), a félkész vas (18,8%), a platina (16,6%) és a fagyasztott halak (11,2%).

„Az ilyen jelentős szerepvállalás ennyi alapvető árucikk előállításában azt jelenti, hogy Oroszország, mint kevés más ország a bolygón, sok tekintetben a globalizált termelési lánc forgópontja.

Öko-hazafisággal az orosz gáz ellen? – Neokohn

A szélgenerátorok minimális távolsága a lakott területektől, a védett természeti kincsek, állatok és termőföldek védelme mára már smafu. Krisztina Koenen jelenti Németországból.

Az olyan országokkal szembeni „maximális szankciókkal” ellentétben, mint Irán vagy Venezuela, az orosz kapcsolat elvágására tett kísérlet a globális gazdaság drámai átrendeződését jelentette és valószínűleg a jövőben is jelenti majd” – szögezi le a cikk.

Most, hogy Joe Biden elnök nyilvánosan lemondott az évtizedes amerikai „stratégiai kétértelműség” politikájáról Tajvannal kapcsolatban, érdemes elgondolkodni azon, hogyan néz ki Kína gazdasága, ha levesszük ugyanazokat a szemellenzőket, amelyekkel Oroszországra mindig is tekintettünk. Ha a kínai gazdaságot az árfolyamok alapján vizsgáljuk – egyszerűen átszámítva a kínai GDP-t kínai jüanról amerikai dollárra -, akkor az körülbelül 17,7 billió dollárra értékelődik (2021-től), szemben az Egyesült Államok 23 billió dollárjával és az Európai Unió 17 billió dollárjával.

Ha azonban a PPP-hez igazítjuk, akkor azt látjuk, hogy a kínai gazdaság 2021-ben majdnem 27,21 billió dollárt ér el, szemben az EU 20,5 billió és az Egyesült Államok 23 billió dollárjával. PPP-ben kifejezve a kínai gazdaság valójában már hat évvel ezelőtt megelőzte Amerikát.

A szerző arra is rámutat, hogy az új hidegháborúval szemben a hidegháború elején a Nyugat a globális GDP több mint 50%-át adta – az Egyesült Államok uralta a globális feldolgozóipart és hatalmas éves kereskedelmi többletet produkált -, addig ma úgy tűnik, hogy a Nyugat gyengébb, ha megrögzöttebb hatalmi helyzetben van, és fő ellenfelei bizonyos szempontból erősebbek, mint a kommunista blokk volt 1948-ban.

A cikk felteszi a kérdést, hogy ki lenne az, aki a Nyugat mellé áll? A „Nyugatnak” tekintett országok – ideológiai és történelmi okokból, a gazdasági és katonai összefonódás mellett – kétségtelenül viszonylag egységesek maradnak. De a Nyugat a világ népességének csak mintegy 13%-át teszi ki, Kína és Oroszország együttesen mintegy 20%-ot képvisel.

„Így az emberiség mintegy kétharmada „el nem kötelezett”, és ezt a pozíciót a legtöbben szeretnék fenntartani. Ha rákényszerítjük őket, hogy válasszanak oldalt, meglepődhetünk sok eredményen” – jelenti ki Bertrand.

„Ennek a dinamikának egyik árulkodó barométere az olaj. A világ legnagyobb olajexportőrét sújtó nyugati olajszankciók miatt az árak előre láthatóan az egekbe szöktek, az év eleji 75 dollár körüli hordónkénti árról mára 110 dollár fölé emelkedtek. Azok az országok azonban, amelyek eddig elutasították a szankciókban való részvételt, most kihasználják a lehetőséget, hogy meredek árengedményekkel tárgyaljanak az orosz energiaszállításokról. Ha Oroszország továbbra is képes olajat eladni a világ minden táján, az olyan országok, mint India, a piaci ár alatt tudnak tárgyalni, a nyugati fogyasztókat pedig megemelt árakkal sújtják, akkor valójában kit is szankcionálnak?” – teszi fel a kérdést a szerző.

„Lehetséges, hogy a Nyugat önigazságtól és a különböző belső igények kielégítésének szükségességétől vezérelve fejest ugrik egy olyan jövőbe, amelyben a globális Dél és sokan mások is egyre nagyobb nyomást éreznek arra, hogy olyan döntést hozzanak, amelyet nem akarnak meghozni, és amely a Nyugatot elszigeteltebbé teheti, mint valaha a modern időkben”

– zárja Arnaud Bertrand.

Anyagias világ – azé a hatalom, aki uralja az erőforrásokat? – Neokohn

A második hidegháború az erőforrásokról fog szólni – írja Michael Lind, amerikai író.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.