Izraeli író családja pereli a Top Gun film készítőit

A folytatás szerzői jogainak megsértése miatt perelte be a Paramount Pictures filmstúdiót annak az izraeli írónak családja, akinek a cikke ihlette az 1986-os Tom Cruise-féle Top Gun című filmet — írja a BBC.

Ehud Yonay családja szerint a Paramount  visszaélt az 1983-as „Top Guns” című történetének jogaival, amikor elkészítette a Top Gun folytatásául szolgáló Maverick című filmet.

A mozi a bemutató első 10 napján világszerte mintegy 548 millió dollárt (mintegy 211 milliárd forintot) hozott a Paramount konyhájára.

A stúdió szerint a követelés „alaptalan”, és azt állítja, hogy jogi úton védi meg igazát.

Top Gun: Maverick című filmben Cruise másodszor ölti magára Pete „Maverick” Mitchell amerikai tengerészgyalogos pilóta szerepét, melyet először 1986-ban ismerhettek meg a nézők. Az első Top Gun film alapjául Yonay írása szolgált.

A Top Gun: Maverick a koronavírus időszak negyedik legnagyobb nyitóhétvégét produkálta, a legjobban a Pókember: Nincs visszaút, a Doctor Strange az őrület multiverzumában, és A denevérember után.

A per, amelyet Shosh és Yuval Yonay, Ehud özvegye és fia hétfőn nyújtott be a Los Angeles-i szövetségi bíróságon, azt állítja, hogy a Paramount nem szerezte vissza Ehud magazincikkének jogait, miután az az amerikai szerzői jogi törvény értelmében megszűnt.

Yonay családja meghatározatlan összegű kártérítést követel a filmstúdiótól, beleértve a Maverick filmből származó nyereséget is.

A kereset szerint a Paramount Top Gun franchise-a nem létezett volna Ehud „irodalmi erőfeszítései és elbeszélése” nélkül.

A perben az áll, hogy 2018-ban Yonayék arról tájékoztatták a Paramountot, hogy két évvel később megszűnnek a jogai Ehud cikkéhez, így a stúdió 2020 januárjában elvesztette a mű szerzői jogait.

„Bármennyire is másként akar a Paramount színlelni, a Top Gun folytatását azután készítették el, hogy elvesztették a szerzői jogokat”

– mondta a BBC-nek a Yonay családját képviselő ügyvéd, Marc Toberoff.

A Paramount közleményben tudatta: „Ezek az állítások alaptalanok, és határozottan meg fogjuk védeni magunkat”.

Mitra Ahouraian, egy Los Angeles-i szórakoztatóipari ügyvéd a BBC-nek elmondta, hogy a Paramount tervei szerint a Top Gun: Maverick-et 2018-ban vagy 2019-ben mutatták volna be, ám a bemutató a koronavírus-járvány miatt késett.

„Az időzítés nagyon fontos ebben az ügyben, mert a felmondást úgy küldték el…, hogy 2020-ban lépjen hatályba”

– magyarázta Ahouraian.

A hollywoodi szupersztár Tom Cruise-nak ez volt az első 100 millió dolláros nyitóhétvégéje a jegypénztáraknál. Az előző legnagyobb nyitóhétvégéjét 2005-ben A világok háborúja című filmje hozta, amely a pár nap alatt 64 millió dollárt termelt.

A háború ellenére is szépségversenyt tartottak a Krímben – Neokohn

Az internet népe azonban nem értett egyet a zsűrivel a győztessel kapcsolatban.