Kínai vadászgépek ijesztgetik az ausztrál és kanadai gépeket

Kínai harci repülőgépek az amerikai szövetségeseket veszik célba az ázsiai-csendes-óceáni térség felett zajló, nagy tétekkel járó „gyávanyúl-játékban”, amely komoly veszélyével fenyeget – és növeli egy olyan incidens kockázatát, amely háborút okozhat – olvasható a CNN elemzésében.

A cikkben idézett elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a kínai vadászgépek egyre agresszívebb manőverei – amelyeket azzal vádolnak, hogy a közelmúltban kanadai és ausztrál repülőgépeket és személyzetet is veszélyeztettek – annak a jele, hogy Peking veszélyes új szintre emeli területi követeléseit.

Pénteken Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és kínai kollégája Wei Fenghe a Shangri-La konferencián a régió biztonságával kapcsolatos elképzeléseikről fognak beszélni, és várhatóan péntek este kétoldalú megbeszéléseken találkoznak egymással.

Magas rangú amerikai védelmi tisztviselők szerint Washington részben arra fog összpontosítani, hogy „védőkorlátokat állítson fel a kapcsolatra” – mondta egy tisztviselő -,

miközben komolyabb válságkommunikációs mechanizmusokat sürget, hogy a világ két kiemelkedő világhatalma közötti növekvő verseny ne fajuljon konfliktusig.

Az elemzők arra fognak figyelni, hogy betekintést nyerjenek abba, hogy Kína miért fokozta agresszióját – és hogy ez egy új frontot jelent-e abban a konfliktusban, amelyet sokan már most is „szürke zónás” konfliktusként emlegetnek.

Májusban egy kínai J-16-os vadászrepülőgép állítólag átvágott és „pelyvát” – apró alumíniumcsíkokat, amelyeket a radarirányítású rakéták elterelésére használnak, és amelyek károsak lehetnek az üldöző repülőgépre, ha a hajtóműbe kerülnek – eresztett egy ausztrál P-8-as felderítőgép útjába a Dél-kínai-tenger közelében.

Míg ezek az incidensek riadalmat keltettek az Egyesült Államokban és szövetségeseiben, Peking ragaszkodik ahhoz, hogy a külföldi nemzetek a hibásak, és dühösen reagált mind Ausztráliára, mind Kanadára.

Kínai hadihajók és repülőgépek ólálkodnak Tajvan körül – Neokohn

Harminc kínai repülőgép sértette meg Tajvan légvédelmi zónáját válaszul arra, hogy szerintük az USA az utóbbi időben bátorítja a „tajvani szakadár erőket”.

Peking a pilótáit egy nagy tétekkel járó „gyávanyúl-játékban” használja fel – mondta Oriana Skylar Mastro, a kínai hadsereg szakértője.

Peking úgy véli, hogy ezt a játékot megnyeri, mert nem aggódik az eszkaláció lehetősége miatt, de tudja, hogy a nyugati országok igen – mondta Mastro, hozzátéve, hogy „a kínaiak nem hisznek a véletlen eszkalációban”.

„Ha elfajul a helyzet, a kínaiak vagy háborút akarnak vívni, és meg is teszik, vagy nem akarnak, és nem fogják” – mondta. „Az ő szemszögükből nézve nincs értelme, hogy beletaszítanának egy olyan háborúba, amit nem akarnak megvívni”.

„Belemennek ezekbe a kockázatos viselkedésekbe, majd azt mondják (az ellenfeleknek), hogy biztonságosabb lenne számodra, ha nem lennél itt”.

Mastro és mások szerint jelentős, hogy Kína eddig az USA szövetségeseit választotta – és nem magát az USA-t.

Ezzel a kínaiak megpróbálhatják megtörni az Egyesült Államok által összeállított csendes-óceáni koalíciót – mondta Timothy Heath, a RAND Corp. agytröszt vezető nemzetközi védelmi kutatója.

„[Kínának] nem kell az Egyesült Államokkal szemben fellépnie ahhoz, hogy aláássa az USA pozícióját Ázsiában. Csak el kell vonnia (a) szövetségeseit” – mondta az elemző.

Kína valószínűleg hosszú távra játszik, mondták az elemzők, szürke zónás taktikájával fokozatosan csorbítja az USA befolyását.

Egy elemző így fogalmazott: „Kína abban reménykedik, hogy a külföldi katonai repülőgépek, amelyeknek folyamatosan az ütközés vagy a sérülés veszélyével kell szembenézniük, fokozatosan kiszorulnak a Dél-kínai-tengerről. Ha ez így lesz, és Kína tevékenysége egyre kevésbé lesz kihívás, akkor más országok fokozatosan elfogadhatják, vagy legalábbis belenyugodhatnak Kína rendkívüli területi követeléseibe”.

Fotó: Kínai vadászgépek/Wikimedia Commons

Mire képes Kína 120 millió dolláros vadászgépe? – Neokohn

A „Mighty Dragon” magyarul „dicső sárkány” Kína válasza az amerikai F-35-ökre.