„Irán atomprogramja nem áll le, amíg meg nem állítják”

Az izraeli miniszterelnök szerint Irán veszélyesen közel kerül az atomfegyverek megszerzéséhez, a Nyugatnak lépéseket kell tennie ennek megakadályozására.

Naftali Bennett miniszterelnök a Telegraph című brit lapnak adott interjújában felszólította a nyugati országokat, hogy cselekedjenek annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

„Irán példátlan ütemben dúsítja az uránt, és veszélyesen közel kerül ahhoz, hogy atomfegyverhez jusson”

– mondta Bennett.

„A Nyugat nyomása nélkül az iráni iszlám rezsim nagyon hamar atombombához juthat.

A világnak határozottan kell fellépnie, és meg kell mondania az iráni iszlám rezsimnek: nincs atomfegyver, nincsenek szankciók. Irán atomprogramja addig nem áll le, amíg meg nem állítják”

– mondta.

Bennett szerint Irán gazdasága lélegeztetőgépen van, és a rezsimet rá lehetne kényszeríteni, hogy a szankciók enyhítéséért cserébe olyan nukleáris megállapodást írjon alá az Egyesült Államokkal, amely elfogadható lenne Izrael számára.

Az izraeli légierő már utántöltés nélkül is képes iráni célpontokat elérni – Neokohn

Ráadásul az IAF új, egytonnás bombákat is kapott, amelyet a repülőgép belső fegyvertérében lehet szállítani anélkül, hogy veszélyeztetné a lopakodó radarjelzést.

A múlt héten a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) határozatot fogadott el, amelyben bírálta Iránt az ellenőrökkel való együttműködés megtagadása miatt, és felszólította Iránt, hogy kezdjen el együttműködni a nukleáris megfigyelő ügynökséggel.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök méltatta a NAÜ határozatát.

„Ez egy jelentős döntés, amely leleplezi Irán valódi arcát.

Megállapítja, hogy Irán nem működik együtt a NAÜ-vel, nem engedelmeskedik az utasításainak, és ezzel megakadályozza, hogy az ügynökség betöltse fontos feladatát, és fellépjen a katonai célú nukleáris tevékenység ellen. Az a sok ország, amely a határozat mellett szavazott, együttműködött annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy Irán atomfegyverhez jusson”

– mondta.

„A NAÜ mai szavazása egyértelmű figyelmeztető jel Irán számára: Ha Irán folytatja tevékenységét, a vezető országoknak vissza kell vinniük az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé”

– mondta.

Irán eltávolítja a kamerákat a atomerőműveiből – Neokohn

Ezt akkor teszi, mikor a jelentések szerint még soha nem volt ilyen közel ahhoz, hogy egy atomfegyverhez elegendő magasan dúsított uránt gyűjtsön össze.