Azonosították az iráni nukleáris robbanófej projekt-vezetőjét

Egy iráni ellenzéki híroldal szerdán azonosította Szaíd Borjit, mint azt az embert, akit Teherán megbízott a nukleáris robbanófejek és a nukleáris eszköz előállításához szükséges hasadási láncreakció megépítésével.

A Szaúd-Arábia által támogatott, brit székhelyű Iran International news szerint Borji Mohszen Fakhrizadeh, a köztársaság nukleáris programjának vezetője alatt dolgozott, akit 2021-ben egy Izraelnek tulajdonított támadásban meggyilkoltak.

Emellett vezető beosztást töltött be az SPND-ben, egy kormányhoz kapcsolódó kutatóintézetben, amelyről úgy vélik, hogy részt vesz az Amad projektben, Irán katonai nukleáris programjában.

A híroldal szerint Borgi a Teherántól keletre fekvő Parcsin nukleáris telephelyen orosz atomtudósokkal együtt dolgozott, hogy atomfegyverekhez kapcsolódó robbanócellákkal kísérletezzen. 2011-ben részt vett egy másik, a nukleáris programhoz kapcsolódó projektben Ahmadabadban, a feltételezések szerint az Abada nukleáris telephelyen.
Az iráni pénzügyminisztérium 2019-ben felfedte, hogy Borji robbanóanyag- és fémszakértő volt, aki a bombákat és rakétákat fejlesztő SPND egyik leányvállalatával dolgozott.

https://neokohn.hu/2021/11/28/nuklearis-fegyver-eloallitasan-dolgozott-a-teheranban-likvidalt-atomtudos/

Borji 2019 óta szerepel az amerikai iráni szankciós listán.

Közben iráni tárgyalók szerdán Bécsbe indultak, ahol a 2015-ös atomalkuhoz való esetleges visszatérésről szóló tárgyalásoknak kellett volna folytatódniuk a hónapok óta tartó felfüggesztés után.

„Bagheri Kani néhány órán belül elhagyja Teheránt … A tárgyalásoknak ezen a fordulóján, amelyet a szokásos módon, az Európai Unió koordinálásával tartanak, a különböző felek által előterjesztett elképzeléseket fogják megvitatni”

– idézte a helyi média Nasszer Kanáni külügyminisztériumi szóvivőt.

„Irán eltökélt szándéka, hogy olyan stabil megállapodásra jusson, amely garantálja az iráni nemzet jogait és érdekeit”

– mondta Kanaani, és

felszólította Washingtont, hogy „a szükséges döntések meghozatalával biztosítsa a feltételeket a tárgyalások hatékony előrehaladásához”.

https://neokohn.hu/2022/08/03/a-nau-szerint-az-irani-atomprogram-igen-ambiciozus-es-nagyon-gyors/