Zelenszkij a Velencei Filmfesztiválon kéri a filmes közösség támogatását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben mondott szenvedélyes beszédet szerdán a Velencei Filmfesztivál megnyitóján, amelyben a világ filmes közösségének támogatására szólított fel, az  Oroszországgal folytatott heves harcok közepette — írja a Variety.

„A kultúra szereplői: rendezők, producerek és színészek, forgatókönyvírók, operatőrök, zeneszerzők, művészeti vezetők, díszlettervezők, kritikusok és még sokan, sokan mások, a világ számos országából, akik mindannyian ugyanahhoz a mozis családhoz tartoznak!”

– mondta Zelenszkij a fesztivál Sala Grande vetítővásznára sugárzott, előre felvett beszédében.

„A legkevesebb, amit tehetsz – pontosabban amit nem szabad tenned -, hogy ne félj. Ne fordítsatok hátat nekünk. Ne menjetek tovább. Ne maradjatok semlegesek”

– fogalmazott az ukrán elnök.

Zelenszkij kiemelte, hogy kifejezetten a film és a kultúra világához fordul, mert „egyesek számára a hatalom csak rakétákban és atomfegyverekben áll, míg számunkra a hatalom a filozófiában, a mentalitásban, az értelemben és a szavakban rejlik”.

„Szeretném, ha minden ország, minden nemzet, minden intézmény, minden közösség a világon világosan megértené, min megy keresztül jelenleg Ukrajna”.

„A lehető legvilágosabb nyelven kell beszélnünk erről a háborúról: a mozi nyelvén, azon a nyelven, amelyen mindannyian beszélnek”.

Az ukrán vezető folytatta:

„Nem a robbanásokat fogják látni; a lövöldözéseket; a gomolygó füsttel teli romokat. A fájdalmat és a könnyeket. Azt fogják látni, amit az emberek többsége általában nem lát. Minden film leglényegesebb részét, azt, amit általában senki sem vesz észre” – mondta Zelenszkij közvetlenül azelőtt, hogy egy 358 gyermek és tinédzser nevét tartalmazó lista kezdett el leperegni egy fekete háttér előtt „Oroszország megölte” felirat alatt.

„A nevek fontosak; a feledésbe és a homályba merülnek. Mert abban a pillanatban, amikor megjelennek a képernyőn, szinte minden néző két dolog közül csak egyet tesz: vagy bekapcsolódik, vagy feláll és elmegy” – mondta.

„De tudom, hogy az első a legfontosabb. A második nem lehet lehetséges”.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága 13 477 civil áldozatot regisztrált az országban azóta, hogy Oroszország februárban megszállta Ukrajnát.

Ilyen fejet vág Putyin amikor hazudnak neki – Neokohn

Az orosz Nemzeti Gárda főnöke újságolta Putyinnak hogy az ukránok hálásak az orosz csapatok bevonulásáért. Ezt még az elnök sem biztos hogy elhiszi.