Ben Shapiro: Amerika elfelejtette 9/11 tanulságait

Az amerikaiak fájdalmas leckéket tanultak szeptember 11-én, de minden alkalommal, amikor a demokraták az ikertornyokat leromboló terroristákat a január 6-i zavargókhoz hasonlítják, azt mutatják, hogy elfelejtették, mi történt 21 évvel ezelőtt – mondta Ben Shapiro a műsorában.

A konzervatív kommentátor felidézte, hogy a terrorcselekmény véget vetett a 90-es évek pozitív korszakának.

„Az volt az érzés… hogy a világ biztonságban van, hogy innentől kezdve a nemzetközi diplomácia fog uralkodni, hogy az amerikaiak elleni erőszak teljesen elképzelhetetlen” – mondta Shapiro. „Aztán megtörtént 9/11, és ez tényleg megtanított minket egy sor olyan leckére, amire emlékeznünk kellett volna.”

„Először is, arra, hogy a világ kisebb, mint gondolnánk” – mondta Shapiro. „Olyan dolgok, amelyek távoli országokban történtek, és amelyeket nem ismerünk, hatással vannak az Egyesült Államokra gazdaságilag, a katonai hatalom szempontjából, az amerikaiak biztonsága szempontjából.”

A második tanulság, amelyet Shapiro azonosított, az, hogy a valós vagy vélt gyengeség – legyen az gazdasági, katonai vagy ideológiai – agressziót eredményez.

„Ha elolvassuk Oszama bin Laden 9/11 utáni kiáltványát, arról szólt, hogy az Egyesült Államok alapvetően papírtigris, egy csomó ígéretet tett, de nem teljesítette azokat, az Egyesült Államok megfutamodott a konfliktusok elől”

– jegyezte meg Shapiro, utalva az Egyesült Államok katasztrofális kivonulására Szomáliából, az al-Kaida kenyai és tanzániai amerikai nagykövetségek és a USS Cole elleni bombázásokkal szembeni tétlenségére, amelyek mind a 9/11-et közvetlenül megelőző években történtek.

Shapiro szerint a terrortámadás harmadik tanulsága az, hogy a kultúra és intézmények ápolása rendkívüli időbefektetést igényel. Akár egy diktátor erőlteti, akár egy szabadságra törekvő nép harcol érte, a közös értékek, amelyek stabilizálhatják a lakosságot, nem könnyen megszerezhetők.

„Az ilyen típusú intézmények nem gyökereznek csak úgy varázsütésre” – mondta Shapiro. „Japán esetében nemzedékeken át, Dél-Korea esetében nemzedékeken át kell ott ülni, és hajlandónak kell lenni arra, hogy pénzt költsünk rá, és katonákat tartsunk ott.”

Shapiro negyedik tanulsága 9/11-ből az, ami különösen elfeledettnek tűnik a mai hiperpártiság korában:

„Sok közös van a honfitársaiddal, több, mint gondolnád, és sokkal több, mint az ellenségeiddel”.

https://neokohn.hu/2022/08/19/prager-emlekezteto-arrol-mi-a-kulonbseg-a-kereszteny-es-a-muszlim-vilag-kozott/

„Az Egyesült Államokban hajlamosak vagyunk sokat beszélni a Florida és New York, Texas és Kalifornia közötti szakadékról” – mondta. „És ezek a szakadékok valóban léteznek. Ezek komoly ideológiai szakadékok. És úgy tűnik, hogy ezek a szakadékok egyre szélesednek az Egyesült Államokban.”

„[De] bármilyenek is ezek a szakadékok, közel sem olyan szélesek, mint mondjuk Texas és Afganisztán vagy Kalifornia és Afganisztán között”

– folytatta. „És 9/11 emlékeztetett arra, hogy az amerikai nép ellenségei nem úgy gondolkodnak, mint az amerikaiak, hogy bármilyen nézeteltéréseink is vannak egymással Nyugaton, és ezek nagyon komolyak és valós következményeik vannak, a szakadékok a Nyugaton belüli nézeteltérések és a Nyugaton élő emberek és az olyan helyek közötti nézeteltérések között, mint Afganisztán vagy Irak vagy Irán. Ezek természetbeni nézeteltérések.”

Az utolsó tanulság: „Az ellenségeink nem úgy gondolkodnak, mint mi. Mi azt gondoljuk, hogy amikor hogy ha mi majd elterjesztjük a liberális demokráciát vagy a gazdasági fejlődést, akkor az ellenségeink örülni fognak, vagy hogy amikor további anyagi előnyöket biztosítunk az embereknek szerte a világon, akkor ezt értékelni fogják. Amit 9/11-én megtanultunk, az az, hogy ez valójában nem így van. Az ellenségeink nem úgy gondolkodnak, mint mi”.

Shapiro azon is kifakadt, hogy a demokraták szeptember 11-ét a január 6-ai capitoliumi eseményekhez hasonlítják.

A kommentátor klipeket játszott le Hillary Clintonról, aki komoran állította, hogy a zord évforduló emlékeztetőül szolgál a „szélsőségek” megállítására, amelyek „erőszakkal próbálnak politikai és ideológiai célokat elérni”. Egy másik klipben Mark Warner virginiai demokrata szenátor a „január 6-án a Capitoliumot megtámadó felkelőket” a 9/11-es terroristákhoz hasonlította.

Shapiro szerint a január 6-i zavargások közelebb álltak a 2020 nyarának faji alapú zavargásaihoz, mint a nemzet legsötétebb napjához. De a Capitoliumi zavargásokat 9/11-hez hasonlítani cinikus politikai trükk, mondta.

„Ez egyértelmű és nyílt kísérlet arra, hogy 9/11-et 1/6-hoz hasonlítsuk, pedig ez a két dolog nem ugyanaz” – mondta Shapiro. „A demokraták elképzelése itt az, hogy január 6-át kiterjesszék az összes republikánusra. A lecke, amit 9/11 után tanultunk, vagyis hogy az amerikaiak nem az ellenségeid, az amerikaiak a barátaid a valódi ellenséggel szemben odakint, az már nem létezik.”

https://neokohn.hu/2022/09/05/az-atlagember-demonizalasa/

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.