Rejtélyes katonai drónt mosott partra a tenger Szevasztopolnál

Egy feltételezett ukrán haditengerészeti drónt sodort partra a víz a Krím-félszigeten, ami arra utal, hogy Kijev hírszerzési információkat gyűjtött Oroszország fekete-tengeri flottájáról – írja a Telegraph. 

A jelöletlen dtónt – amelyen kamerák és más elektronikus berendezések voltak – az Omega-öbölben találták meg, az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten lévő szevasztopoli haditengerészeti támaszpont közelében.

Az ukrán fennhatóság alatt álló vizektől mintegy 150 tengeri mérföldre lévő eszköz felfedezése magyarázatot adhat arra, hogy Oroszország miért döntött nemrégiben úgy, hogy Kilo-osztályú támadó tengeralattjáróit a szevasztopoli bázisról a dél-oroszországi Krasznodari területen található Novorosszijszkba helyezi át.

A hét elején a brit védelmi hírszerző ügynökség szerint a költözés „nagy valószínűséggel a helyi biztonsági fenyegetettségi szint közelmúltbeli változása miatt történt, a megnövekedett ukrán nagy hatótávolságú csapásmérő képesség miatt”.

Védelmi szakértők korábban úgy értékelték, hogy ez a nyugati nagy hatótávolságú tüzérségi és rakétarendszerekre utal.

A drón a feltételezések szerint körülbelül akkora, mint egy kajak, és egyetlen belső motor hajtja, kormányozható vízsugárhajtással.

Az árbocra szerelt kamera valószínűleg nappal és éjszaka is képes működni. Az árboc mögötti rögzített panel feltehetően egy lapos antenna lesz, amely a kommunikációhoz és a navigációhoz szükséges.

Az USV orrában két előre néző érzékelő található, amelyek a drónban elhelyezett robbanószerkezet kioldó mechanizmusai lehetnek.

Az elektronikus eszközök köre arra utal, hogy a jármű képes lett volna az orosz felszíni és tengeralattjáró hadihajók filmezésére, pontos helymeghatározást biztosítva egy későbbi rakétatámadáshoz.

Az USV-t valószínűleg nagyon nehéz lett volna azonosítani az orosz radarrendszerek számára a nyílt vízen.

Mechanikai meghibásodás vagy a kommunikáció elvesztése okozhatta a zátonyra futást a haditengerészeti bázis közelében.

A helyi média jelentése szerint az orosz tisztviselők kivontatták az USV-t a tengerre, és robbanóanyaggal megsemmisítették. A drón megsemmisítése arra utal, hogy a tisztviselők tudták vagy gyanították, hogy robbanóanyagot tartalmaz.

Az elemzés végzetes kimenetelű patológiái – Neokohn

Egy pearl harbori nagyságrendű stratégiai meglepetés küszöbén állunk? Robert C. Castel jegyzete.