Trump csúnyán összeveszett Florida népszerű republikánus kormányzójával

Donald Trump újra felerősítette azokat a találgatásokat, miszerint egyre feszültebb a viszonya egykori közeli szövetségesével, Ron DeSantisszal, mivel a volt elnök bejelentette, hogy a kormányzó nélkül tartja meg Marco Rubio szenátorral közös floridai nagygyűlését.

A volt elnök részt vesz a Marco Rubio szenátor újraválasztási kampányát támogató nagygyűlésen a Miami-Dade megyei vásár és kiállításon november 6-án, két nappal a félidős választások előtt.

A Politico szerint azonban DeSantis nem lesz jelen a republikánus nagygyűlésen, és nem is értesítették az eseményről.

Egy DeSantishoz közel álló személy azt mondta a Politicónak, hogy az, hogy Trump Rubio számára tart gyűlést, olyan, mintha „Ront torkon könyökölné”.

Több hónapja vannak arra utaló jelek, hogy Trump és DeSantis már nem is olyan szoros szövetségesek, mint egykor voltak, miközben folyamatosak a találgatások arról, hogy mindketten fontolgatják, hogy 2024-ben indulnak a republikánus elnök-jelöltségért.

Michael Binder, az Észak-Floridai Egyetem politológus professzora szerint Trump „elárulva” érezhette magát, hogy egykori pártfogoltja, akit 2018-ban támogatott a kormányzói posztért, most úgy tűnik, eltávolodik tőle egy esetleges összecsapás előtt a republikánus párt vezetéséért.

„Elég egyértelmű, hogy kettejüknek nincs jó személyes kapcsolata, és bár a politikában sok minden tranzakciós jellegű, a személyes kapcsolatok igenis számítanak”

mondta Binder a Newsweeknek.

Ők lehetnek a republikánusok elnökjelöltjei 2024-ben – Neokohn

Áttekintettük, kiket is emlegetnek a Republikánus Párt lehetséges 2024-es elnökjelöltjeiként, illetve feltesszük a kérdést, ezek a jelöltek hogyan is viszonyulnak a mostani elnök örökségéhez.

„Trump valószínűleg elárulva érzi magát egy olyan jelölt által, aki szerinte nem elég hálás a 2018-as támogatásért. DeSantis nem érzi úgy, hogy életre szóló adóssággal tartozik egyetlen támogatásért. És mindketten tudják, hogy a másik jelenti a legnagyobb fenyegetést a jelöltségükre. A kettejük közötti nyilvános kapcsolat nem elég feszült ahhoz, hogy a támogatók válasszanak – egyelőre.

De amikor az lesz, márpedig az lesz, ha mindketten indulnak a 2024-es versenyben, azt érdemes lesz figyelni”

– tette hozzá Binder.

A republikánusok egymás iránti ellenségeskedéséről szóló találgatások már januárban elkezdődtek, amikor Trump úgy tűnt, hogy bírálja DeSantist és más „töketlen” politikusokat, akik nem erősítik meg vagy cáfolják, hogy megkapták-e a COVID vakcina emlékeztető-oltását.

Trump gyakran elutasította azokat a felvetéseket is, amelyek szerint DeSantis legyőzné őt egy hipotetikus előválasztáson.

A kormányzó nem kérte Trump támogatását a kormányzóválasztási kampányában, és nemrég bejelentette, hogy Trump republikánus kritikusát, Joe O’Dea-t támogatja a coloradói szenátusi versenyben.

A kikerülhetetlen Trump – se vele, se nélküle – Neokohn

Valóra válik-e a demokraták és a republikánusok rémálma: lesz-e Biden kontra Trump visszavágó 2024-ben? Hajdú Tímea véleménycikke.