Megáll az ész: álló ovációt kapott egy ukrán SS katona a kanadai parlamentben

A kanadai parlament pénteken állva tapsolt meg egy 98 éves ukrajnai bevándorlót, aki a Harmadik Birodalom egy háborús bűnökkel vádolt katonai alakulatában harcolt.

Az idős veteránt, Jaroszlav Hunkát azon az ülésen tüntették ki, amelyen Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a törvényhozókhoz szólt, hogy megköszönje a támogatást, amelyet országának az orosz megszállása óta nyújtottak. Az alsóház elnöke, Anthony Rota – aki Zelenszkijt Winston Churchillhez hasonlította – elismerésben részesítette Hunkát, „a második világháború veteránját, aki az ukrán függetlenségért harcolt az oroszok ellen”.

A parlament ezután felállt, hogy megtapsolja a khakiszínű egyenruhát viselő férfit.

Az AP szerint Hunka „az Első Ukrán hadosztályban harcolt a második világháborúban, majd később Kanadába emigrált”. Az Első Ukrán hadosztály az SS, 14. Waffen Grenadier hadosztályának másik neve, de az egységet a Galíciai SS hadosztály néven is emlegették.

Az 1943-ban alakult Galíciai SS a nyugat-ukrajnai Galícia régióból származó újoncokból állt. Az egységet a nácik fegyverezték és képezték ki, és német tisztek parancsnokolták. Az osztagot 1944-ben meglátogatta Heinrich Himmler SS-vezér, aki arról beszélt, hogy a katonák hajlandóak a „lengyelek lemészárlására.”

Három hónappal korábban a hadosztály alegységei követték el a Huta Pieniacka mészárlásként ismert mészárlást, amely során 500-1000 lengyelt égettek el élve.

A nürnbergi per során a Nemzetközi Katonai Törvényszék a Waffen-SS-t bűnszervezetnek nyilvánította, amely tömeges atrocitásokért felelős, beleértve a „zsidók üldözését és kiirtását, a koncentrációs táborokban elkövetett brutalitásokat és gyilkosságokat, a megszállt területek igazgatásában elkövetett túlkapásokat, a rabszolgamunka-program irányítását, valamint a foglyokkal való rossz bánásmódot és azok meggyilkolását”.

A háború után a Galíciai SS hadosztály veteránjainak ezrei telepedhettek le Nyugaton, közülük mintegy 2000-en Kanadában.

A veteránokat tömörítő egyesület „Combatant News” nevű, ukrán nyelvű blogján egy Jaroszlav Hunka önéletrajzi bejegyzés található, amely szerint a férfi 1943-ban önként jelentkezett a hadosztályba. A képaláírások szerint a képeken Hunka az SS-tüzérségi kiképzésén látható Münchenben 1943 decemberében és a lengyelországi Neuhammerben (ma Świętoszów), Himmler látogatásának helyszínén.

A blog 2011-es és 2010-es bejegyzésében Hunka 1941 és 1943 közötti időszakot „élete legboldogabb éveiként” írja le, és egységének veteránjait, akik szétszóródtak a világban, a zsidókhoz (!) hasonlítja.

Kanadában két emlékműve is van az egységnek, az egyik a Torontón kívül fekvő Wayville-ben, a másik Edmontonban.A kanadai zsidó szervezetek ezek eltávolítását már régóta követelik.

2021-ben Zelenszkij csatlakozott Izrael és Németország kormányához, és elítélte a Galíciai SS hadosztály tiszteletére rendezett kijevi felvonulást.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Orosz neonácikat küldtek az ukránok Oroszország „felszabadítására” – Neokohn

Egyszerre utálják az imperializmust, Putyint és Zelenszkijt is. Bemutatjuk az ukrán hírszerzés jóvoltából, Oroszország területén rajtaütést végrehajtó „kicsi zöld emberkéket”.