Nem vicc: a Hamásznak gyűjtött pénzt a holland királyi család egyik tagja!

A Holland Zsidó Központi Tanács, amelynek tagjai között az ország legjelentősebb zsidó vallási és Izrael-párti csoportjai is megtalálhatók, felszólította a kormányt, hogy foglaljon állást, miután egy holland királyi családtag a jelek szerint online adománygyűjtésben vett részt a Hamász számára.

A 21 éves Eloise of Orange-Nassau grófnő, Beatrix korábbi királynő unokája és a holland trón ötödik várományosa, egy január 4-i TikTok-bejegyzésében egy olyan filtert használt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy adományokat gyűjtsenek a Gázai övezet támogatására, amelyet az EU által terrorszervezetnek nyilvánított Hamász terroristái ellenőriznek.

A hétvégén kiküldött sajtóközleményében a Zsidó Központi Tanács azt írta, hogy „az a tény, hogy királyi családunk egy prominens tagja ezt tette, sok holland zsidó számára kiábrándító és fájdalmas.

Korábban soha nem tapasztalt antiszemita gyűlölethullám tarol Hollandisztánban – Neokohn

Sokan rettegnek, nehogy szomszédaik rájöjjenek zsidó származásukra.

„Az izraeli háború óriási hatással van a hollandiai zsidó közösségre, mind az Izraelhez fűződő kapcsolatai révén, mind pedig közvetve az antiszemitizmus masszív növekedése révén hazánkban”

– folytatta a szervezet.

A zsidó szervezet amellett, hogy állásfoglalásra szólította fel a leköszönő holland kormányt, felszólította a grófnőt, hogy „határolódjon el korábbi kijelentéseitől, vegye le a posztokat és kérje vissza az adományokat”.

2020-ban Willem-Alexander holland király nyilvánosan is elismerte dédnagyanyja, Juliana királynő közömbösségét a hollandiai zsidók sorsa iránt a holokauszt idején.

Vilmos Sándor király náci nagyapja miatt áll a bál a holland királyi családban – Neokohn

Egyesek szerint Hollandia és a királyi ház hitelessége forog kockán a néhai Bernát herceg múltja miatt.