Túsztárgyalások folytatásáról egyeztet az izraeli vezetés

Összeült az izraeli háborús kabinet, hogy megvitassa a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások folytatását. Egy katari lap szerint a tárgyalások ott folytatódnak, ahol az al-Arouri meggyilkolása előtt abbamaradtak; Benny Ganz ellenzéki politikus szerint, aki a háború kezdete után nem sokkal csatlakozott a háború miatti ideiglenes kabinethez, a túszok szabadon bocsátása a legsürgetőbb kérdés és az megelőzi a harcokat.

Az izraeli háborús kabinet szerda este ült össze, hogy megvitassa a Hamász által október 7-e óta a Gázai övezetben fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásról szóló tárgyalásokat. A kabinet a Gázai övezet háború utáni jövőjéről is tárgyalt.

A katari Al-Arabí al-Dzsadzsed című újság beszámolója szerint az egyiptomi vezetésű erőfeszítések azóta folytatódtak, hogy a múlt héten Bejrútban meggyilkolt Száleh al-Arouri magas rangú Hamász-tag meggyilkolása után felfüggesztették őket. A katari lap szerint Izrael ragaszkodik ahhoz is, hogy a túszok kiszabadítása ideiglenes tűzszünetet foglaljon magában, ne pedig állandót.

Az izraeli vezetők azonban megértik, hogy a labda a Hamász térfelén van. Ráadásul a Hamász vezetőitől az övezeten kívülről érkező üzenetekkel Yahya Szinwar nem biztos, hogy egyetért. Az egyik megvitatott javaslat az volt, hogy Szinwar és vezetőtársai hagyják el az övezetet, ami valószínűtlen forgatókönyv.

A Hamász kijelentette, hogy nem egyezik bele semmilyen olyan háború utáni forgatókönyvbe, amelyben a csoport nem része a kormányzó hatóságnak.

A Sky News arab nyelvű hírportál arról számolt be, hogy a Hamász korábban elutasította a hasonló katari ajánlatokat, és hogy az izraeli foglyok szabadon bocsátásának magában kell foglalnia az izraeli börtönökben ülő palesztinok szabadon bocsátását is.

Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának vezetője kedden azt mondta, hogy

Izrael soha nem kapja vissza a túszokat, ha nem engedik szabadon az összes palesztin foglyot, és ezt az álláspontot valószínűleg Szinwar is osztja.

Az amerikaiak jelentős nyomást gyakorolnak Katarra, hogy szolgáltasson eredményeket, a katari vezetéshez vezető közvetlen csatornán, amely magában foglalja William Burnes CIA-igazgatót és Joe Biden amerikai elnök Katarba küldött különmegbízottját, Brett McGurkot, miután ő is jelentős szerepet játszott a korábbi túszszabadítási megállapodásban.

Az izraeli küldöttség a következő napokban Kairóba utazik, hogy ott folytassa a tárgyalásokat. Antony Blinken amerikai külügyminiszter keddi izraeli látogatása során azt mondta, hogy minden erőfeszítést megtesznek a megállapodás elérése érdekében.

Látszólagos optimizmusának forrása nem volt világos, de talán abból ered, hogy az izraeli vezetők egyáltalán tárgyalnak egy megállapodásról.

Blinken azonban megérti a kormány előtt álló nehézségeket, és az izraeli tisztviselők hálásnak tűnnek Katar erőfeszítéseiért.

Benny Ganz miniszter, a Nemzeti Egység Párt vezetője, aki csatlakozott a háborús kabinethez, egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a legsürgetőbb kérdés a Hamász által fogva tartott túszok visszaszolgáltatása, még a harcok előtt.

„Ha van olyan túsz, aki most minket figyel, fontos, hogy tudja, mindent megteszünk, hogy hazahozzuk a szeretteihez, akik nem szűntek meg harcolni önökért. Nincs olyan csatorna, amelyet figyelmen kívül hagynánk, és nincs olyan út, amelyet ne járnánk be, hogy ez megtörténjen”.

Míg Izrael és az Egyesült Államok egyetért a túszok kérdésében, a háború utáni nap kérdése sokkal összetettebb, ahogyan a háború megvívásának módja, a civil áldozatok száma és az övezetben kialakult humanitárius válság is. Izraeli tisztviselők szerint félretájékoztató kampány folyik a gázai éhínségről.

„Igen, a dolgok ott kemények, de nincs éhínség. A civil lakosság élelemmel való ellátásának nehézségei nagyrészt az ENSZ miatt vannak”

– magyarázta egy tisztviselő.

Izrael korábban elutasította azt a német javaslatot, hogy több segélyt engedjenek be az övezetbe az Erez átkelőn keresztül, és azt állította, hogy erre nincs szükség, és hogy izraeli részről nincs akadálya annak, hogy naponta 400 teherautónyi segély érkezzen az övezetbe, de az ENSZ nem tud ilyen mennyiséget biztosítani.

Az amerikai kormányzat megpróbálta elérni, hogy a Gáza északi részén lévő otthonaikból evakuált gázaiak visszatérhessenek, de megértették, hogy ez még nem lehetséges. Izrael hozzájárult ahhoz, hogy egy ENSZ-delegáció a területre utazzon, hogy tanulmányozza a Gáza északi részén kialakult helyzetet.

Még jelenleg is több, mint 120 izraeli túsz van a Hamász palesztin terrorszervezet fogságában.

A katari miniszterelnök találkozott az izraeli túszok családjaival – Neokohn

Állítólag a Hamász egyik vezetőjének múlt heti likvidálása után nehezebb tárgyalásokat folytatni a túszok szabadon bocsátásról.