Az ISIS a moszkvai terrortámadást dicsérte és felszólított Izrael elleni harcra

Az ISIS szóvivője arra buzdítja a csoport támogatóit, hogy mindenhol vegyék célba a „keresztes lovagokat”, különösen az Egyesült Államokban, Európában és Izraelben.

Az Iszlám Állam (ISIS) szóvivője csütörtökön dicsérte a csoport támadását, amely múlt héten több mint 140 ember halálát okozta egy Moszkva melletti orosz koncertteremben, és egyben felszólította a muszlimokat, hogy harcoljanak Izrael ellen — jelenti a Reuters.

A szóvivő, Abu Huthaifa al-Ansari az ISIS Telegram-csatornáján közzétett rögzített üzenetben beszélt.

Al-Ansari megismételte azt is, hogy a csoport támogatóit arra buzdította, hogy mindenhol vegyék célba a „keresztes lovagokat”, különösen az Egyesült Államokban, Európában és Izraelben.

„Kérjük Istent, hogy jussatok el Palesztinába, hogy szemtől szemben harcolhassatok a zsidókkal szent vallási háborúnkban”

– fogalmazott a terroristaszónok.

Az ISIS azonnal magára vállalta a múlt pénteki oroszországi támadásokat. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn elismerte, hogy a támadást végrehajtó terroristák „radikális iszlamisták” voltak,

de ismét megismételte azt a vádját, hogy Ukrajna szerepet játszhatott a támadásban.

Kijev tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz. Szombat este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta meg Putyint, hogy a moszkvai támadás miatt „Kijevre akarja hárítani a felelősséget”.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa szombat este egyértelműen kijelentette, hogy Ukrajnának semmi köze a halálos koncerttámadáshoz.

„Egyedül az ISIS-t terheli a felelősség ezért a támadásért. Semmiféle ukrán érintettség nem volt” – mondta Adrienne Watson, az tanács szóvivője az NBC News által idézett nyilatkozatában.

Watson megjegyezte, hogy az Egyesült Államok korábban

„információkat osztott meg Oroszországgal egy tervezett moszkvai terrortámadásról”.

https://neokohn.hu/2024/03/27/osszeeskuves-all-a-moszkvai-terrortamadas-mogott/