Musk visszaengedte a Twittere a világ legvéresebb szájú antiszemitáját

A „szólásszabadságra” hivatkozva állították vissza a zsidógyűlölő és holokauszttagadó Nick Fuentes fiókját.

Nick Fuentest visszaengedték a Twitter/X-re, miután fiókját felfüggesztették, amiért összeesküvés elméleteket és zsidóellenes posztokat tett közzé.

Az X/Twitter tulajdonosa, Elon Musk csütörtökön közölte, hogy Fuentes fiókját „visszaállítjuk, feltéve, hogy nem sérti meg a szabályokat, és hagyjuk, hogy a kommentek és a közösségi megjegyzések szétszedjék.

Jobb, ha az „anti akármi” kint van a nyilvánosság előtt, hogy megcáfolhassák, mintha a sötétben fortyogjon”.

Musk hozzátette: „Nem állíthatom, hogy a szólásszabadság védelmezője vagyok, aztán tartósan kitiltok valakit, aki nem sértette meg a szabályokat, függetlenül attól, hogy mennyire nem értek egyet azzal, amit mond.

„Ezzel valószínűleg sok hirdetőt fogunk elveszíteni, és ez elszomorít, de az elv az elv” – írta.

Fuentes hírhedt szélsőjobboldali kommentátor, aki korábban szorgalmazta a „hűtlen zsidók” kiirtását, amikor 2023-ban azt mondta, hogy „halálbüntetést kell kapniuk”.

Az antiszemita influenszer 2023-ban Hitlert is dicsérte, aki szerint „igazán kib*szottul menő”, hozzátéve, hogy „[Hitler] félelmetes, ez a fickó király”.

2023-ban taroltak az antiszemiták: lesújtó adatokat közölt az ADL – Neokohn

A világháború óta nem mértek ekkora emelkedést az antiszemita incidensek számában.

Antiszemitizmusa mellett Fuentes olyat is nyilatkozott, hogy a nemi erőszak „nem nagy ügy”.

További ismertségre tett szert, amikor csatlakozott az antiszemita rapper Ye (korábbi nevén Kanye West) elnökválasztási kampányához, és 2022-ben együtt vacsorázott Ye-vel és Donald Trump korábbi elnökkel.

Fuentest először 2021-ben tiltották ki a Twitterről, mert „ismételten megsértette „a platform gyűlöletkeltő tartalmakra vonatkozó irányelveit. A Reddit, a Spotify, a TikTok és a YouTube is kitiltotta őt.

Musk 2023 januárjában rövid időre visszahelyezte a platformra. A szélsőjobboldali kommentátor antiszemita posztokkal árasztotta el a feedjét, és egy napon belül ismét felfüggesztették az X-ről.

Az antiszemitizmus ellen nemrégiben Auschwitzba tett utazásán felszólaló Musk többször is kijelentette, hogy elkötelezett az abszolút szólásszabadság mellett.

Izrael tárt karokkal várja az amerikai egyetemeken rettegő zsidó diákokat – Neokohn

Az izraeli diaszpóraügyi minisztérium felhívást intézett az izraeli egyetemekhez.