Együtt: Magyarország újra Izrael mellett szavazott az ENSZ-ben

Csak egy maroknyi ország szavazott a zsidó állammal. Izrael köszönetet mondott hazánknak a szavazást követően.

Az ENSZ Közgyűlése 143-9 arányban megszavazta a palesztinok megfigyelő állam státuszának megváltoztatását:

a határozat kimondja, hogy a palesztinok teljes jogú tagságra jogosultak az ENSZ-ben.

Argentína, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Izrael, Mikronézia, Nauru, Pápai Új-Guinea, Palau és az Egyesült Államok ellenezte a határozatot.

A szöveget támogató országok között volt számos európai uniós tagállam, Belgium, Dánia, Észtország, Franciaország, Görögország, Írország, Luxemburg, Portugália, Lengyelország, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia és Portugália.

Ausztrália szintén támogatta az állásfoglalást, míg Kanada, Nagy-Britannia és Ukrajna tartózkodott.

Az ENSZ Közgyűlés szavazása, amely többnyire szimbolikus jelentőségű, az egyoldalú palesztin államiságot támogató nemzetközi szavazásnak tekinthető.

Számos nyugati és európai ország úgy vélte korábban, hogy a palesztin államiság teljes körű elismerése és a palesztin ENSZ-tagság az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére irányuló végleges státuszmegállapodás végén kellene, hogy bekövetkezzen.

Érthetetlen módon, a Hamász október 7-i dél-izraeli támadását követően, amely a gázai háborúhoz vezetett, számos nyugati ország meggondolta magát és síkra szállt a palesztin államiság mellett.

Izrael azzal támadta a határozat elfogadását, hogy az a terrorizmus jutalmazása.

https://neokohn.hu/2024/04/26/gila-gamliel-koszonjuk-magyarorszag-kiallasat-izrael-igaz-ugye-mellett/

A zsidó állam arra is figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés árt a Hamász és más terrorcsoportok által Gázában fogva tartott 132 túsz szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásoknak.

„Az ENSZ üzenete a szenvedő térségünknek: az erőszak kifizetődő”

– fogalmazott a külügyminisztérium.

„A palesztinok státuszának az ENSZ-ben való megváltoztatásáról szóló döntés jutalom a Hamász terroristáinak, miután a holokauszt óta a legnagyobb zsidómészárlást követték el, és a legszörnyűbb szexuális bűncselekményeket követték el, amelyeket a világ valaha látott” – áll a közleményben.

„A döntés hátszelet ad a Hamásznak a 132 túsz szabadon bocsátásáról és a humanitárius segélyről szóló tárgyalások közepette is, ami tovább nehezíti a megegyezés kilátásait”

– közölte az izraeli külügyminisztérium.

„Izrael békére törekszik, és a békét csak a felek közötti közvetlen tárgyalások útján lehet elérni” – közölte a külügyminisztérium, amely köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek ellenezték a határozatot, kifejtve, hogy „a történelem és az erkölcs helyes oldalán álltak”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

https://neokohn.hu/2024/03/12/chikli-magyarorszag-az-egyetlen-europai-orszag-ahol-a-zsidok-onmaguk-lehetnek/