Súlyos, de stabil Fico állapota

Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota csütörtökön „nagyon súlyos”, de stabil volt – közölte egy kórházi tisztviselő -, miután ötször rálőttek egy merényletben, amely mély politikai megosztottságot hozott az országban — jelenti a Reuters.


A lövöldözés több mint 20 év óta az első nagyobb merénylet volt európai politikai vezető ellen, és nemzetközi elítélést váltott ki, politikai elemzők és törvényhozók szerint ez a lövöldözés a kontinens egyre forrongóbb és polarizáltabb politikai légkörét jelzi.

A tvnoviny.sk hírportál csütörtökön arról számolt be, hogy a rendőrség gyilkossági kísérlettel vádol egy 71 éves gyanúsítottat, aki 25 évtől akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is számíthat.

Szlovákia csütörtök délelőttre összehívta az állambiztonsági tanács ülését, és a kabinet is összeül – közölte a kormányhivatal.

Miriam Lapunikova, a banska bystricai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója, ahová Fico került, elmondta, hogy a miniszterelnököt öt órán át műtötték két csapattal, hogy kezeljék a több lőtt sebet.

„A miniszterelnök állapota stabilizálódott, de valóban nagyon súlyos, az intenzív osztályon lesz” – mondta az újságíróknak.
A gyanúsított akkor lőtte le az 59 éves Ficót, amikor a miniszterelnök a közép-szlovákiai Handlován (Kézdivásárhely) tartott kormányülést követően az utcán üdvözölte támogatóit.

Szlovák médiajelentések szerint a 71 éves fegyveres merénylő egy bevásárlóközpont volt biztonsági őre, három verseskötet szerzője és a Szlovák Írószövetség tagja volt.

Az Aktuality.sk hírportál idézte a gyanúsított fiát, aki szerint apja legális fegyvertartási engedély birtokosa volt.

Robert Kalinak miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy az orvosoknak az éjszaka folyamán sikerült stabilizálniuk Fico állapotát, és folyamatban vannak a további javulást biztosító eljárások.

„Sajnos az állapota továbbra is nagyon súlyos a sebek bonyolultsága miatt, de mindannyian szilárdan szeretnénk hinni abban, hogy sikerül kezelni a helyzetet”

– mondta.

Az merénylet kérdéseket vetett fel Fico biztonságáért felelős szervek intézkedéseivel kapcsolatban, mivel a támadónak sikerült öt lövést leadnia közvetlen közelről annak ellenére, hogy a miniszterelnököt több testőr kísérte.

A Facebookon közzétett, dátum nélküli videón az állítólagos támadó a következőket mondja: „Nem értek egyet a kormány politikájával”.
„Felszámolták a tömegmédiát. Miért támadják az RTVS-t (közszolgálati műsorszolgáltató)? Miért vannak az emberek… Mazakot, miért rúgták ki a posztjáról?” – folytatta, utalva Jan Mazakra, akit az állami igazságügyi tanács elnöki tisztségéből távolítottak el.

A Reuters megerősítette, hogy a videón szereplő személy megegyezik a Fico lövöldözése után letartóztatott férfi képeivel.

Matus Sutaj Estok belügyminiszter szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a támadás „politikai indíttatású” volt.

Fico és kormánykoalíciós szövetségesei bírálták a média és az ellenzék egyes részeit, mondván, hogy azok szították a feszültséget a közép-európai államban.

Szlovákia legnagyobb ellenzéki pártja, a liberális, nyugatbarát Progresszív Szlovákia lemondta a tervezett tüntetést, és önmérsékletre szólított fel a feszültségek fokozódásának elkerülése érdekében.

Az 5,4 milliós országban az elmúlt években polarizált politikai viták zajlottak, többek között a múlt hónapban keményen megvívott elnökválasztás, amely hozzájárult Fico hatalmának megszilárdításához, miután szövetségese, Peter Pellegrini győzött.

Mióta tavaly októberben negyedszerre visszatért a miniszterelnöki tisztségbe, Fico gyorsan változtatott a politikáján, amit az ellenzéki kritikusok a jogállamiságot fenyegető hatalomátvételnek minősítettek.

Kormánya csökkentette az Ukrajnának nyújtott támogatást, miközben párbeszédet kezdeményezett Oroszországgal, igyekezett gyengíteni a korrupcióért kiszabható büntetéseket, felszámolta a jelentősebb korrupciós ügyekkel foglalkozó különleges ügyészséget, és a médiaszabadság védelmére irányuló felhívások ellenére az RTVS közszolgálati műsorszolgáltató átalakítását javasolta.

Fico régóta kritikusan viszonyul a szlovákiai mainstream médiához, és egyes médiumokkal nem hajlandó beszélni. Pártjának tagjai az elmúlt hónapokban a médiát és az ellenzéki fellépést is bírálták.

Németországban, ahol az utóbbi időben számos politikus elleni támadás történt, Olaf Scholz kancellár szerdán megdöbbenésének adott hangot, és kijelentette, hogy

az erőszaknak nincs helye az európai politikában.

Erdogannak teljesen elmentek otthonról – Neokohn

A török elnök eddig is híres volt képtelen állításairól, most azonban még magán is túltett.