Iráni zsidót végeznek ki hétfőn, mert védekezett

Hétfőn kivégeznek egy zsidó származású iráni férfit, aki két évvel ezelőtt egy verekedés során megölt egy rá támadó férfit – közölte egy iráni emberi jogi csoport.

Két évvel ezelőtt, amikor Ghahremani 18 éves volt, pénzt adott kölcsön egy iráni férfinak. Amikor visszakérte a pénzt, a férfi késsel támadt rá. Ghahremani önvédelemből visszavágott, és a vita a férfi halálával végződött.

Az oslói székhelyű Iran Human Rights (IHR) csoport szerint a 20 éves, a délnyugati Kermanshah városából származó Ghahremanit szombaton akarták kivégezni, de családját arról tájékoztatták, hogy a kivégzésre most hétfőn kerül sor.

Ghahremanit Amir Shokri „szándékos meggyilkolásáért” ítélték el a két évvel ezelőtti verekedésben játszott szerepe miatt.

Az iszlám saría törvények szerint az a tény, hogy Ghahremani zsidó, lehetővé teszi az iráni muszlim férfi családja számára, hogy bizonyíték vagy tárgyalás nélkül halálbüntetést követeljen. A törvény csak az áldozat családjának beleegyezésével teszi lehetővé a halálbüntetés jóvátételre való átváltoztatását. Ghahremani családja könyörgött az iráni férfi családjának, hogy vonják vissza döntésüket, és nagyvonalú jóvátételt ajánlottak fel nekik, de a család elutasította, és ragaszkodik ahhoz, hogy Ghahremanit kivégezzék.

Az 1979-es iszlám forradalom előtt mintegy 100 000 zsidó élt Iránban; 2016-ra ez a szám egy iráni népszámlálás szerint 10 000 alá csökkent.

Irán nyíltan felesküdött Izrael elpusztítására, és anyagilag támogatja az olyan terrorista csoportokat, mint a Hezbollah és a Hamász, amelyek szintén e cél mellett kötelezték el magukat.

Az Amnesty International a múlt hónapban közölte, hogy Irán 2023-ban 853 embert végzett ki, ami 2015 óta a legmagasabb szám — jelenti a Times of Israel.

Micsoda időzítés: Irán „kész újrakezdeni” a tárgyalásokat Washingtonnal – Neokohn

Egyik nap még atomfegyverekkel fenyegetik Izraelt, másnap pedig már a diplomáciai megoldás fontosságát hangsúlyozzák.