Zsinagógára bukkantak egy katolikus templom alatt

A középkori zsinagóga tóraszekrénye a sevillai Santa Maria la Blanca templom felújítása során került elő, a nagy méretű, barokk oltár restaurálása során – írja a JPost.

José María Rincón, a felújítási munkálatok vezetője elmondta, hogy az egész falat betöltő oltárt a XVI. században emelték, éppen ott, ahol a korábban zsinagógának használt épület tóraszekrénye állt.

„Nagyszerű élmény volt ismét megpillantani a tóraszekrényt, mely 350 éven át rejtve volt a külvilág előtt és hamarosan ismét láthatatlanná válik”

– tette hozzá.

A Santa Maria la Blanca templom eredetileg mecsetnek épült a XI. században, az Ibériai-félszigetet uraló mórok használatára. Miután 1248-ban, a reconquista során a spanyolok kiszorították a muszlimokat Sevillából, az épület a zsidó közösség tulajdonába került és zsinagógává alakították. 1391-ben azonban megkezdődött a zsidók üldözése, kifosztása és erőszakos áttérítése. A katolikus egyház ekkor tette rá a kezét a zsinagógára, melyet templomnak építettek át. A spanyolországi zsidók sorsa végül 1492-ben pecsételődött meg, amikor a kikeresztelkedés vagy a távozás között kellett dönteniük. Az épületet az évszázadok során többször jelentősen átalakították. A tóraszekrény elé felhúzott oltár 1657 és 1660 között készült.

Rincón azt is elmondta, hogy tudomásuk volt arról, hogy a templom korábban zsinagógaként funkcionált és sejtették, hogy a felújítás során erre bizonyítékokat is találnak majd. A katolikus oltárt darabjaira szedték és ideiglenesen elszállították, hogy elvégezhessék a szükséges munkálatokat. Amint elkészül, ismét visszahelyezik eredeti helyére és az egykori tóraszekrény újra láthatatlanná válik.