Macron úr izraeli kettős mércéje

A Neokohn szerkesztője

A francia elnök cinikusan már megint Izraelt ítéli el, ahelyett, hogy a saját háza táján sepregetne. Vélemény.

Az IDF közölte, hogy vizsgálja azokat híreket, amelyek szerint több tucat gázai civil halt meg és sebesült meg a Hamász egyik rafahi bázisára mért izraeli légicsapás után.

Rengeteg hamis hír kering az incidenssel kapcsolatban, ezért álljanak itt a biztosan tudható tények:

  • A csapás célpontja Jaszin Rabia, a Hamász júdeai és szamáriai vezetője, valamint Khaled Nagar, a terrorcsoport júdeai és szamáriai szárnyának egyik magas rangú parancsoka volt. Rabia és Nagar a 2000-es évek elején terrorista támadásokat hajtott végre Júdeában és Szamáriában, amelyekben izraeli civilek és katonák haltak meg és sebesültek meg. Emellett pénzeszközöket mozgattak a Júdeában és Szamáriában folytatott terrorista műveletekhez, valamint támadásokat terveztek és irányítottak.
  • Az IDF szóvivője szerint a csapást a nemzetközi joggal összhangban, hírszerzési információkra alapozva, és precíziós fegyverekkel hajtották végre. Egy katonai forrás szerint a csapás során két, „csökkentett méretű” robbanófejjel ellátott rakétát használtak, amelyeket kifejezetten az ilyen csapásokhoz fejlesztettek ki.

  • A légicsapás után kitört tűz (amelynek oka a Hamász által a civilek közvetlen környezetében tárolt fegyverek és lőszerek felrobbanása is lehetett) következtében több, nem harcoló civil meghalt és megsérült.
  • A Hamász által felügyelt gázai hatóságok állításaival ellentétben a csapás NEM a civilek számára kijelölt humanitárius zónában történt, ahová az izraeli hadsereg az elmúlt hetekben evakuálásra szólította fel a rafah-i civileket.
  • Az IDF hétfő délután bejelentette, hogy a katonai főügyész elrendelte az incidens kivizsgálását egy független testület segítségével, amely nem tartozik Herzi Halevi vezérkari főnök alá.

Annak ellenére, hogy az izraeli hadsereg teljesen nyíltan kommunikál az incidens kapcsán, a makulátlan nemzetközi szereplőkből álló kórus már rázendített a jól ismert, Izraelt kioktató nótára: előbb az ENSZ terroristákat alkalmazó segélyszervezete és az EU, majd Katar, Egyiptom és a többi, az emberi életet nagyra tartó arab diktatúra töltötte ki a haragját a zsidó államon.

Aztán jött a véleményét folyamatosan szélkakasként változtató francia elnök, aki közölte, hogy „fel van háborodva az izraeli csapások miatt”.

„Ezeknek a műveleteknek véget kell vetni. Rafahban nincsenek biztonságos területek a palesztin civilek számára.

A nemzetközi jog teljes körű tiszteletben tartására és azonnali tűzszünetre szólítok fel.”  – tette hozzá Emmanuel Macron.

A francia elnök bölcsebb maradt volna, ha hallgat. A nyilatkozata után sokan felhívták rá a figyelmet:

a francia fegyveres erőknek bőven van vaj a füle mögött, amellyel még nem számolt el a megtámadott zsidó államot, oly könnyedén elítélő Macron úr.

„Miért vádolják Izraelt népirtással, ha Moszul ostroma után ez fel sem merült?” – Neokohn

David P. Goldman, világhírű amerikai közgazdász vette védelmébe a zsidó államot.

2021 januárjában, az Operation Eclipse keretében dzsihádistákat kergető francia erők lebombáztak egy esküvőt Maliban.

A francia hadsereg szerint a támadás során 40 dzsihadistát vettek célba, és közülük 30-at megöltek Mirage 2000 típusú repülőgépekből ledobott bombákkal, valamint egy MQ-9 Reaper drón közreműködésével.

Az ENSZ Maliban működő missziójának (MINUSMA) emberi jogi részlege a támadásról szóló jelentésében kifejtette, hogy „meg tudja erősíteni, hogy a csapás helyszínén egy esküvői ünnepséget tartottak, amelyen száz civil vett részt, köztük öt fegyveres, akik feltehetően a Katiba Szerma tagjai voltak”. (A Katiba Szerma egy dzsihadista csoportosulás, amely maga az al-Kaidához kötődik).

A MINUSMA szerint a franciák által bombázott csoport „túlnyomórészt civilekből állt, akik a nemzetközi humanitárius jog szerint a támadásoktól védett személyek”.

https://neokohn.hu/2024/03/29/amerikai-szakerto-izrael-uj-mercet-allitott-fel-a-varosi-hadviselesben/

„Legalább 22 ember meghalt, köztük a Katiba Szerma három feltételezett tagja.

Tizenkilencen azonnal, hárman pedig evakuálásuk során haltak meg”

– áll a jelentésben.

A francia hadsereg tagad mindent, és azóta is ragaszkodik a saját verziójához az események kapcsán.

Hogy kinek van igaza? Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy pontosan meg tudjuk ítélni. Naivitás lenne azonban azt várni, hogy a fekete Afrikában iszlamista terroristák ellen küzdő francia vezetésnek le fog esni a tantusz, és némi önuralmat gyakorol a Rafahban iszlamista terroristákkal küzdő Izrael kritizálásakor.

Ha valahol, akkor Párizsban pedig tudhatnák, hogy mennyire nehéz és összetett feladat likvidálni a dzsihádistákat és közben megóvni a civilek életét.

Lehetséges, hogy a magát felsőbbrendűnek gondoló francia vezetés Izrael esetében más mércét alkalmaz, mint saját magával szemben?

https://neokohn.hu/2024/04/04/amit-szabad-a-hipokrita-brusszelnek-nem-szabad-a-magat-vedo-jeruzsalemnek/