Magyar Péter népszerűsége miatt kezdett újra zsidózni a Mi Hazánk?

A Neokohn szerkesztője

Novák Elődék elővették a régi, „jól bevált” zsidó- és Izrael-ellenes üzeneteiket, hogy megakadályozzák szavazóik átpártolását a Tisza Párthoz.

Az év elején még úgy tűnhetett, hogy a Mi Hazánk lehet az EP-választás egyik nagy nyertese, köszönhetően a pártokból kiábrándult és demoralizált ellenzéki szavazók támogatásának (és távolmaradásának). A kegyelmi ügyet követően alakult Tisza Párt berobbanását jelző felmérések azt mutatják, hogy a Mi Hazánk jelentős számú szavazót veszített január óta.

A 2022-es országgyűlési választásokon az előzetes várakozásokkal szemben jobban szereplő párt a szavazatok 5,88%-át szerezte meg. Az ellenzéki szavazótábor apátiába süllyedése az elmúlt másfél évben nagyban segítette Toroczkaiék megerősödését:

a kormánypártok és a DK után egyértelműen a Mi Hazánk lett a harmadik legnagyobb politikai erő.

A Medián közvélemény-kutató intézet januári becslése még 14 fideszes, 2 mi hazánkos, 4 DK-s és 1 momentumos képviselői mandátumot jósolt az európai parlamenti választásokon. A Republikon Intézet Toroczkaiék népszerűségét a teljes népesség körében 6, a pártválasztóknál 9 százalékra tette.

Fotó: Vox Populi választási kalauz, Mi Hazánk EP-esélyei a Novák-ügy előtt

A Medián még márciusban is 8 százalékra mérte a választani tudó biztos szavazók körében a Mi Hazánkot.

Magyar Péter és a Tisza színrelépésével azonban drámaian megváltozott minden: a májusi mérésekben már szó sincs arról, hogy a Mi Hazánk lenne a Fidesz és DK után a harmadik erő. A Nézőpont Intézet májusi elején közzétett közvélemény-kutatásából már az derült ki, hogy egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíciója áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van.

A Medián és Závecz májusi mérésében is március óta a Mi Hazánk 9-ről 4 százalékra esett vissza a pártot választók között.

A hazudozó palesztin nagykövettel találkozott a zsidózó Novák Előd – Neokohn

Gázai „népirtásról” és „izraeli terroristákról” beszélgettek a felek. A Hamászról természetesen nem esett szó.

Bár Novák Elődéknek korábban sem kellett a szomszédba menni egy kiadós zsidózásért, az elmúlt hetekben tapasztalható, újabb és újabb antiszemita húrokat pengető kijelentéseik arra engednek következtetni, hogy a Mi Hazánk létfontosságúnak tartja megszólítani az ilyen üzenetekre fogékony szavazókat.

Így akarják biztosítani a bejutási küszöb megugrását, ami a Tisza Párt szavazat-elszívó hatása miatt vált bizonytalanná a párt számára.

A Mi Hazánk magyarországi zsidó közösséget és Izraelt érintő megszólalásai elmúlt hetekből:

  • Néhányan náci karlendítés közben fotózkodtak a Mi Hazánk Bikás parkban tartott majálisán. Az incidensről nyilatkozva Novák Előd azt mondta, hogy szerinte „nem ez a legnagyobb dolog, hogy ki lendít kart, ki nem lendít kart. Nem foglalkozunk ezzel. Jól érezzük magunkat. Ha valaki egy kicsit felöntött a garatra, már-már polgárpukkasztó jelleggel ezt tartotta fontosnak megcsinálni, hát szíve joga”. A párt képviselője szerint ez a jogszabályok szerint is belefér, és személy szerint őt amúgy is jobban zavarja a szemetelés.
  • A Mi Hazánk képviselőcsoportja a 2024.05.13 hétfő-i országgyűlési ülésnapon tartott azonnali kérdések órájára 53 darab kérdést nyújtott be előzetesen, ezek közül tíz (!) érintette valamilyen módon a magyarországi zsidó közösséget vagy Izraelt. A kérdések így szóltak:
    1. „Gyermekgyilkosság önvédelemből? Miért támogatja Izrael népirtását semlegességünk helyett a sékeljobboldal?”
    2. „Mit szól az izraeli parlament alelnökének következő soraihoz? „El kell törölni a Gázai övezetet. (…) Egyetlen gyermeket sem hagyhatunk ott meg, s végül az összes ottmaradtat el kell onnan űzni. (…) Fel kell égetni az Gázai övezetet.””
    3. „Továbbra is Köves Slomó rabbi ajánlása az irányadó az Alapjogokért Központnak oktatás ügyében?”
    4. „Szijjártó Péter egyedüliként miért nem támogatta az izraeli telepes terroristák szankciós listára helyezését az Unió külügyi tanácsülésén, megvétózva a döntést?”
    5. „Hány generáción keresztül kívánnak holokauszt-kárpótlás címén évente milliárdokat kifizetni?”
    6. „Meddig láthatjuk a bnaibrith.hu oldalon támogatóként a Nemzeti Együttműködési Alap és a Miniszterelnökség logóját?”
    7. „Értem, amit mondott, hogy a külpolitika bonyolult, de nem tűnt még fel, hogy az autópályán, amelyen Önök is beleszáguldanak az arab-izraeli háborúba, mindenki szembe jön?”
    8. „Remélhetek-e a fundamentalista Izrael-politikájukban egy olyan 180 fokos fordulatot, amit a Soros-ösztöndíjas fiatal demokratáknak sikerült megcsinálniuk Soros-ügyben? „
    9. „Ha valóban háborús veszélyhelyzet van Magyarországon, akkor mit keresnek a magyar honvédek a világ más részein, pl. Irakban, Izrael határán vagy ezután majd Csádban is?”
    10. „Miért hagyják, hogy az izraeliek is felvásárolják Magyarországot?”

A kérdések jellegéből és számából is jól látszik, hogy a Mi Hazánk politikájának központi elemét képezik a Hamász terrorszervezet ellen jogos önvédelmi háborút folytató Izraelt, valamint a hazai zsidó közösséget érintő kérdések.

  • Novák Előd végül a sorban csak utolsó kérdést tette fel: a Mi Hazánk képviselője Bodrogkeresztúrt hozta példának, ahová Reb Steiner Saje csodarabbi egykori házához és sírjához ortodox zsidók tízezrei zarándokolnak minden évben. Novák kifogásolta, hogy a település ingatlanjainak fele már zsidó zarándokok tulajdonában van, magasba szöktek az ingatlanárak, ráadásul szerinte a zsidó zarándokok jelenléte terrorveszélyt jelent (lapunk főszerkesztőjének válasza Novák zsidózására itt olvasható).

Novák Előd nem tud kibújni a jobbikos bőréből – Megyeri Jonatán a Mandinernek – Neokohn

Lapunk főszerkesztője nem hagyta szó nélkül a Mi Hazánk politikusának kijelentéseit.

  • Május 16-án Novák Előd és Árgyelán János, a Mi Hazánk Külügyi Kabinetének elnöke fogadta az Országházban a palesztin „nagykövetet”, dr. Fadi Elhusseini-t. A találkozó során a gázai „népirtásról” és „izraeli terroristákról” beszélgettek a felek. Novák beszámolója szerint a Hamász felelősségéről és az izraeli túszokról nem esett szó.
  • Amikor az Ultrahang Plusz műsorában kérdezték Novákot az elmúlt hetekben tett kijelentéseiről, így válaszolt: „Nekem vannak antiszemita barátaim. És akkor mi van? Van, aki a kutyákat nem bírja elviselni, van, aki a mazsolát ki nem állhatja. Attól még jobban megbotránkozom, hogy mondjuk egy mazsolát miért nem lehet megenni. Van, aki a cigányokat nem bírja elviselni, van, aki a homoszexualitástól viszolyog, vagy az anális szextől, és akkor homofób? Vagy már többet is jelent a homofóbia?”.
  • A Neokohn és Köves Slomó rabbi Facebook-oldalának letiltásán a Mi Hazánk közeli Magyar Jelen úgy gúnyolódott, hogy azt írta: „a nagy “oldal-holokausztból” Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának Facebook-oldalát se menekült meg”.

Elképzelhető, hogy a közvélemény-kutatók alulmérik a Mi Hazánkot, ahogyan azt 2022-ben is tették? Abszolút,

azonban a párt retorikájának újbóli radikalizálódása nagyfokú nyugtalanságot tükröz a várható eredményekkel kapcsolatban.

Valószínűleg ez a helyzet a június 9-én tartott választásokig nem is fog változni.

Antiszemita barátok, mazsola és anális szex – Novák Előd bizarr magyarázkodása – Neokohn

„Vannak antiszemita barátaim, és akkor mi van?” – nyilatkozta a Mi Hazánk képviselője az Ultrahang Plusznak.