Borzasztó: Megint lövöldözés volt egy kanadai zsidó iskolánál

Egy montreali zsidó iskolánál és zsinagógánál lövöldöztek hétfő este – közölte a helyi zsidó közösség, ami egy héten belül a második lövöldözéses támadás a kanadai zsidó iskolák ellen, és a negyedik Montrealban az október 7-i mészárlás óta.

A montreali Ifjú Izrael zsinagógában működő Belz iskola ajtaját találta el egy golyó, a lövés nem okozott sérüléseket – közölte szerdai közleményben a Montreali Zsidó Közösségi Tanács (JCC).

A montreali rendőrség vizsgálja az esetet, és biztosította a zsidó közösséget, hogy fokozott rendőri jelenlét lesz minden montreali zsidó iskolánál.

„Bár nincs tudomásunk arról, hogy konkrét fenyegetés érte volna a zsidó közösséget, mindenkit emlékeztetünk az éberség fenntartására”

– áll a közösségi csoportok szerdai közös közleményében.

A JCC azt mondta, hogy többször felszólította a kanadai hatóságokat, hogy tegyenek biztonsági intézkedéseket, de mindezidáig figyelmen kívül hagyták őket.

A szervezet szerint a városi, tartományi és szövetségi vezetés cserbenhagyta őket.

A zsidó közösségi csoport azt kérte, hogy a szövetségi kormány több pénzt fordítson a védelem finanszírozására, hogy a kisebb intézmények esetében is képesek legyenek biztonsági intézkedéseket bevezetni.

„Nincs mentség arra, hogy nincs fokozott rendőri jelenlét a közösségünkben”

– közölte a JCC.

„Gyors és átfogó választ kérünk a kanadai kormánytól, a québeci kormánytól és Montreal városától, hogy a montreali zsidó lakosok ismét biztonságban érezhessék magukat, ha iskolába mennek, zsinagógába járnak, és a mindennapi életüket élik” – mondta a JCC. „A Hamász október 7-i szörnyű terrortámadásai óta az antiszemitizmus ijesztő növekedésének, valamint az intézményeink elleni autós-lövöldözéses támadásoknak vagyunk tanúi”.

Molotov-koktélt dobtak egy montreáli zsinagógára – Neokohn

Szerencsére csak kisebb károk keletkeztek.