Hazug vádakkal próbálta meg kritizálni Izraelt a német gazdasági miniszter

Robert Habeck, a Zöldek alkancellárja a nemzetközi jog megsértésével vádolta meg a zsidó államot.

„Természetesen Izraelnek be kell tartania a nemzetközi jogot. És az éhínség, a palesztin lakosság szenvedése, a Gázai övezetben végrehajtott támadások – mint azt most a bíróságon is látjuk – összeegyeztethetetlenek a nemzetközi joggal” – mondta Habeck szombaton a berlini Demokrácia Fesztiválon tartott beszélgetésen.

„Ez azt jelenti, hogy Izrael valóban átlépte ott a határokat, és ezt nem szabad megtennie”. A zöld politikus ugyanakkor rámutatott, hogy a Gázai övezetben a Hamász azonnal véget vethetne a háborúnak, ha letenné a fegyvert.

Martin Huber, a CSU főtitkára „érthetetlennek és szégyenletesnek” nevezte Habeck kijelentéseit. A gazdasági miniszter „olajat önt a Németországban már amúgy is antiszemita légkör tűzére”. Huber azzal vádolta Habecket, hogy „a Hamász és az Izrael-gyűlölők narratíváját szolgálja”.

Huber szerint a gazdasági miniszter kijelentései elkövetőnek állítják be az áldozatot.

„Ezzel beáll a baloldali antiszemitizmus Izrael-ellenes propagandistáinak sorába. Ennek nem lehet helye a társadalmunkban”.

https://neokohn.hu/2024/04/30/izraelnek-nagyon-nem-tetszik-a-nemet-kormany-legujabb-dontese/

A CDU részéről is egyértelmű kritika hangzott el. Habeck kijelentései „teljesen érthetetlenek és elfogadhatatlanok” – mondta a CDU Bundestag-frakciójának alelnöke, Johann Wadephul a Weltnek. Felmerül a kérdés, hogy ez most már a szövetségi kormány álláspontja-e.

Habeck alig egy héttel a Hamász október 7-i terrortámadása után egy igen érzelmes videoüzenetben Németország „feltétlen szolidaritásáról” biztosította Izraelt.

„Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát. És támogatni fogjuk ott, ahol szüksége van a támogatásunkra” – mondta akkor.

Az egész német kormány, amelynek Izrael biztonsága nagy jelentőséggel bír, sokáig tartózkodott attól, hogy bírálja Izrael hadvezetését. Csak fokozatosan váltak egyértelműbbé a Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányának szóló figyelmeztetések, különösen egy esetleges nagyszabású szárazföldi offenzíva kapcsán Rafah városában, ahová palesztinok százezrei menekültek.

https://neokohn.hu/2024/05/01/huha-palesztin-diakok-tamadtak-meg-az-izraelbe-delegalt-europai-nagykoveteket/

A német kormány többször is kifejezte azt az elvárását, hogy Izrael tartsa be a nemzetközi jogot. Habeck vádja a nemzetközi jog megsértéséről azonban újdonságnak tekinthető.

A gazdasági miniszter nyilatkozatában az Izrael elleni bírósági eljárásokra hivatkozik,

eddig azonban egyetlen nemzetközi bíróság sem ítélte el Izraelt a nemzetközi jog megsértése miatt.

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Karim Khan hétfőn egy sokat bírált lépéssel elfogatóparancsot kért állítólagos emberiesség elleni bűncselekmények miatt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joav Gallant védelmi miniszter ellen. A bíróságnak azonban erről még döntenie kell.

https://neokohn.hu/2024/05/23/nemetorszag-vegre-fogjuk-hajtani-a-netanjahu-elleni-elfogatoparancsot/