Kész békefenntartókat küldeni Gázába a világ legnépesebb muszlim országa

Indonézia megválasztott elnöke, Prabowo Subianto az éves Shangri-La Dialogue ázsiai biztonsági konferencián kijelentette, hogy országa kész békefenntartó csapatokat küldeni a Gázai övezetbe a tűzszünet fenntartására, ha szükséges. Szerinte Joe Biden amerikai elnök háromfázisú javaslata a gázai tűzszünetről jó irányba tett lépés.

„Ha szükséges, és ha az ENSZ kéri, készek vagyunk jelentős békefenntartó erőkkel hozzájárulni a leendő tűzszünet fenntartásához és ellenőrzéséhez, valamint a védelem és biztonság biztosításához minden fél és minden oldal számára” – mondta Prabowo.

Azt is elmondta, hogy országa kész befogadni 1000 gázai menekültet és orvosi ellátást biztosítani számukra, valamint hogy „az övezetben tapasztalható erőszakot” ki kell vizsgálni.

Prabowo, aki jelenleg védelmi miniszter, októberben veszi át a világ legnépesebb muszlim többségű országának elnöki tisztségét.

A Ynet a múlt hónapban hozta nyilvánosságra, hogy titkos tárgyalások után megállapodás született az Izraellel való kapcsolatok normalizálásáról, ami szabaddá tette Indonézia útját az OECD-hez való csatlakozáshoz.

Most a megválasztott elnöknek, aki korábban magas rangú katonatiszt volt, és akit az emberi jogok állítólagos megsértése miatt leszereltek, és kitiltották az Egyesült Államokból, újra kell kezdenie a tárgyalásokat.

Végre egy jó hír: kész kibékülni Izraellel a világ legnagyobb muszlim országa – Neokohn

Diplomáciai áttörés történt a két ország között zajló titkos tárgyalásokon.

Dr. Gioa Eliraz, a „The Forum for Regional Thinking” munkatársa szerint Subianto kemény kritikát fogalmazott meg Izraellel szemben, de hozzátette, hogy óvatosan kerülte az uszító retorikát. 2021-ben állítólag találkozott az izraeli nemzetbiztonsági tanács akkori vezetőjével egy bahreini konferencia margóján.

Egy akkori nyilatkozatában azt mondta, hogy az ilyen beszélgetések nem tiltottak, ha azok Indonézia nemzeti érdekeit szolgálják.

„Az Izrael és Indonézia közötti diplomáciai kapcsolatok valószínűtlenek, amíg nem születik normalizációs megállapodás Szaúd-Arábiával”

– mondta Eliraz. „ Az iszlám legszentebb helyeinek őrzője ilyen lépése enyhítheti az iszlamisták aggodalmát a kormány Izraellel szembeni álláspontjának megváltozásával kapcsolatban” – tette hozzá.

„Még mindig vannak érdemi kérdések, amelyeket meg kell oldani, elsősorban azt, hogy Indonézia eltérne-e attól az évtizedek óta tartó politikájától, hogy csak egy palesztin állam létrehozása után alakítana ki teljes körű diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, vagy elegendő lenne csupán egy Jeruzsálemben érzékelhető elmozdulás egy ilyen állam lehetősége felé”.