Ukrajna a NATO felé közeledhet

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön 10 évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá, amelynek célja „Ukrajna védelmének megerősítése az orosz betolakodókkal szemben”. Szakértők szerint a megállapodással Ukrajna egy lépssel közelebb kerül a NATO-tagsághoz — jelenti a Reuters.

Az olaszországi G7-csúcs végén aláírt megállapodás célja, hogy a jövőbeni amerikai kormányok elkötelezzék magukat Ukrajna támogatása mellett, még akkor is, ha Donald Trump korábbi elnök megnyeri a novemberi választásokat – közölték amerikai tisztviselők.

„Célunk, hogy hosszú távon megerősítsük Ukrajna hiteles védelmi és elrettentő képességét”

– mondta Biden a Zelenszkijjel tartott közös sajtótájékoztatón.

A világ legfejlettebb országait egyesítő G7-es csoport megállapodott Ukrajnával egy 50 milliárd dolláros hitelről is, amelynek fedezetét a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereség képezi.

Az amerikai-ukrán biztonsági megállapodás a szövege szerint keretet ad egy hosszú távú erőfeszítésnek, amely segít Ukrajna elavult fegyveres erőinek fejlesztésében, és első lépésként szolgál Ukrajna esetleges NATO-tagsága felé.

Az ukrán elnök történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást, és azt mondta, hogy ez egy lépés országa esetleges NATO-tagsága felé.

„Ez egy megállapodás a biztonságról és így az emberi élet védelméről”

– mondta.

Zelenszkij régóta törekszik Ukrajna NATO-tagságára, de a szövetségesek eddig elzárkóztak ettől a lépéstől. A nyugati szövetség az ötödik cikkely értelmében minden, a 32 tagországa egyike ellen indított támadást az összes tag ellen irányuló támadásnak tekint.

Az Ukrajna elleni fegyveres támadás vagy azzal való fenyegetés esetén az Egyesült Államok és Ukrajna vezető tisztségviselői 24 órán belül találkoznak, hogy konzultáljanak a válaszlépésekről, és meghatározzák, milyen további védelmi szükségletekre van szüksége Ukrajnának

– áll a védelmi megállapodásban.

A megállapodás értelmében az Egyesült Államok újólag megerősíti támogatását Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának védelmében, miközben Oroszország ismét nyomást gyakorol Ukrajna keleti frontján.

A megállapodás felvázolja továbbá az ukrán védelmi ipar fejlesztésére és a hadsereg bővítésére irányuló terveket.

Ukrajnának „jelentős” katonai erőre és a NATO-szabványoknak megfelelő, védelmi ipari bázisába történő folyamatos beruházásokra van szüksége – áll a szövegben. A megállapodást szintén lehetővé teszi a két ország számára a hírszerzési információk megosztását, kiképzési és katonai oktatási programok, valamint kombinált katonai és hadgyakorlatok megtartását.

Ugyanakkor mivel Trump számos választási felmérésben megelőzi Bident, a megállapodás jövője továbbra is bizonytalan.

Trump szkeptikusan nyilatkozott Ukrajna Oroszország általi inváziójával kapcsolatban, egy alkalommal azt mondta, hogy már az első hivatalba lépése napján véget vetne a konfliktusnak. Trump azt is szorgalmazta, hogy Európa vállaljon nagyobb terhet Kijev támogatásából.

Zelenszkij, akit arról kérdeztek, hogy mi történhet országa számára, ha az Egyesült Államokban és más szövetséges nemzetek vezetésében változás következik be, azt mondta, hogy az emberek Ukrajna mellett állnak, mert közösek az értékeik, és együtt éreznek az ukrán néppel.

„Ha az emberek velünk vannak, akkor bármelyik vezető velünk lesz ebben a szabadságharcban”

– mondta.

Biden nemrégiben változtatott azon a politikáján, amely ellenzi, hogy Ukrajna amerikai fegyvereket használhasson Oroszországon belüli támadásokhoz, és engedélyezte Kijevnek, hogy nagy hatótávolságú amerikai rakétákat lőjön ki orosz célpontok ellen a harcok sújtotta ukrajnai Harkiv város közelében.
A sajtótájékoztatón Biden világossá tette, hogy nem fogja megengedni Ukrajnának, hogy kiterjessze az amerikai rakéták használatát Oroszországon belülre.

Népirtással vádolja Izraelt a háborúpárti orosz elnök – Neokohn

Vlagyimir Putyin a zsidó államot próbálta meg kioktatni a háború kérdésében.