Nagy vihart kavart a zsidó lány megerőszakolása Franciaországban

Emmanuel Macron francia elnök felszólította Nicole Belloubet oktatási minisztert, hogy „szervezzen valamennyi iskolában megbeszélést az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelemről, hogy megakadályozza a súlyos következményekkel járó gyűlöletbeszéd beszivárgását az iskolákba”.

Belloubet a közösségi médiában azt mondta, hogy az áldozat ellen elkövetett bűncselekmény förtelmes, és az ilyen „barbárságra” a válasz: „Igazság, iskola, köztársaság”.

Mint arról lapunk beszámolt, néhány nappal ezelőtt Párizsban egy 12 éves lányt erőszakoltak meg tinédzser fiatalok, akik cselekedetük közben antiszemita szidalmakat vágtak a zsidó származású lányhoz.

A kegyetlen esetet minden francia zsidó szervezet elítélte, a Collectif Nous Vivrons nevű aktivista csoport szerdán tiltakozásra szólított fel, válaszul a Le Parisien című lap által először közreadott hírre, amely szerint letartóztatták a 12, 13 és 14 éves elkövetőket, akik múlt szombaton megverték és csoportosan megerőszakolták az áldozatot, mert az eltitkolta vallását volt barátja, az egyik gyanúsított előtt.

„Miért nem vagytok már az utcán?” – tette fel a kérdést az aktivista csoport. „Mert megszoktátok az antiszemita bűncselekményeket! Mikor ébredtek már fel?”

Haim Korsia francia főrabbi az Európai Rabbik Konferenciájának szerdai nyilatkozatában a radikális baloldali pártokat tette felelőssé az országban tapasztalható antiszemitizmus növekedéséért.

A főrabbi bírálta a francia baloldalt, amiért tagadja az október 7-i atrocitásokat, hozzátéve, hogy „ahelyett, hogy megnyugtatná a helyzetet az utcákon, antiszemitizmust szít, ami olyan esetekhez vezet, mint a mostani nemi erőszak”.

„Ez a sokkoló eset egy újabb a francia zsidókat az elmúlt hónapokban ért erőszakos esetek hosszú sorában. Az antiszemitizmus megnyilvánulásainak riasztó növekedésének vagyunk tanúi Franciaország-szerte.

Egy átlagos évben körülbelül 400 zsidók elleni erőszakos esetet szoktunk látni, ám az október utáni három hónapban közel 1 600 esetnek voltunk tanúi”

– mondta Korsia.

„A zsidókat üldözik, megerőszakolják, megverik, kiközösítik és megbélyegzik.

Már nem csak Izrael állam legitimitásáért harcolunk, hogy megvédjük biztonságát, de a zsidók védelméért is harcolunk szerte a világon”.

A franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsa (CRIF) szerdán sürgette a hatóságokat, hogy alaposan derítsék fel az eset körülményeit és az antiszemita motivációt.

A franciaországi Zsidó Diákok Szövetsége szintén támogatásáról biztosított, és az X-en közölte, hogy „az Izrael elleni gyűlölet tarthatatlan antiszemita erőszakhoz vezet. Azok, akik ezt tagadják, felelősek érte”.

A Le Parisien szerint

a nyomozók antiszemita megjegyzéseket és egy égő izraeli zászlót ábrázoló képet találtak a volt barát mobiltelefonján. Egy másik kiskorú állítólag azt mondta a rendőröknek, hogy azért verte meg a lányt, mert az negatív megjegyzéseket tett „Palesztinára”.

Zsidósága miatt erőszakoltak meg egy 12 éves francia lányt – Neokohn

Az elkövető két tinédzser „mocskos zsidónak” szidalmazta a lányt, a nyomozók antiszemita megjegyzéseket és képeket találtak, köztük egy elégetett izraeli zászlót.