Lehet, hogy mégis lesz túszalku

A Hezbollahhoz kötődő Al-Akhbar libanoni lap csütörtök reggel „jelentős fejleményekről” számolt be az Izrael és a Hamász terrorcsoport közötti tűzszünetet és fogolycserét tartalmazó megállapodásról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. A hírt izraeli források is megerősítették.

Egy izraeli tisztségviselő a CNN híretelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy a legújabb fejlemények arra utalnak, hogy Izrael és a Hamász között „a küszöbön áll” egy megállapodás.

Egy jelentés szerint Izrael Egyiptom beleegyezésével kiüríti a rafahi átkelőt, amíg nem születik végleges megállapodás arról, hogy ki fogja a jövőben irányítani a határszakaszt, Izrael azonban nem kötelezné el magát a Philadelphi-folyosóból való teljes kivonulásra.

Egy magas rangú izraeli forrás elmondta:

„Olyan választ kaptunk, amelyben nem követelik, hogy az első szakaszban kötelezzük el magunkat a háború befejezésére. Visszahozhatjuk a nőket, a gyerekeket, a sérülteket, a betegeket, az időseket. A megállapodások nem zárnák ki a harcok későbbi folytatasát, ha a Hamász megszegi a megállapodás feltételeit. Ez egy jó alap lehet a megállapodásra”.

Egy magas rangú biztonsági forrás azonban azt mondta a Kan izraeli közszolgálati csatornának, hogy

„a Hamász továbbra is ragaszkodik egy olyan feltételhez, amely megakadályozná, hogy Izrael a megállapodás első szakasza után folytassa a harcokat. Ez Izrael számára elfogadhatatlan”.

https://neokohn.hu/2024/07/03/keseleses-terrortamadas-tortent-egy-izraeli-bevasarlokozpontban/