Jó hír: több ezer új izraeli lakást építenek Júdea-Szamáriában

Az izraeli építési hatóságok újabb 5300 júdea-szamáriai (ciszjordániai) lakás felépítését és több mint ötszáz, már felépült lakás értékesítését hagyták jóvá szerdán és csütörtökön.

Bezalel Szmotrics pénzügyminiszter, egyúttal a védelmi minisztériumon belül Júdea-Szamáriáért felelős miniszter a Makor Rison című jobboldali újság hírportálja szerint kijelentette: „Építjük és fejlesztjük a telepeket – és elejét vesszük a palesztin állam létrejöttével jelentett veszélynek.

A múlt héten öt stratégiai területen fekvő telepet, köztük Avitart vittük jóváhagyásra a kabinet elé, és ehhez adjuk hozzá több ezer lakás engedélyezését, valamint több tízezer holdnyi föld államosítását.”

A Szmotrics hivatalba lépése óta eltelt mintegy másfél évben összesen 21 700 lakás felhúzását hagyták jóvá, és körülbelül 2600 lakás eladását engedélyezték. Előzőleg, a 2020 elejétől 2022 végéig tartó három év alatt kevesebb mint 20 000 lakás felépítését tették lehetővé.

https://neokohn.hu/2024/06/04/palesztin-disztopia-avagy-mi-tortenne-a-palesztinokkal-izrael-nelkul/

A miniszter kijelentette: „Ez egy integrált és hatalmas művelet, amelynek célja a palesztin államról szóló terv meghiúsítása. Mindig, de a mai időkben különösen elkötelezettek vagyunk ennek a területnek a fejlődése mellett, és kisiklatjuk azt a diskurzust, amely a terrorizmust jutalmazó palesztin államról szól” – tette hozzá.

A telepépítéseket figyelemmel követő, Békét Most nevű izraeli baloldali szervezet szerdán közölte, hogy az izraeli hatóságok jóváhagyták 12,7 négyzetkilométernyi terület kisajátítását Júdea-Szamáriában.

Márciusban Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta: a területkisajátítások „kontraproduktívak” a tartós béke szempontjából.

Azé a föld, aki megműveli! Azé a föld, aki megműveli? – Neokohn

Ejn Harod, avagy a lehetetlen küldetés pionír módra. Kornéli Beáta történész és Közel-Kelet kutató írása.