Végre: Elindult Izraelbe a késleltetett amerikai fegyverekszállítmány

Két hónapos késedelem után az Egyesült Államok elküldte Izraelnek azokat az 500 kilós bombákat, amelynek átadását korábban a Biden-kormányzat felfüggesztette – jelenti az Israel Hayom.

A fegyverek várhatóan a következő hetekben érkeznek Izraelbe – közölte egy amerikai kormánytisztviselő. További 2 000 kilós bombák, amelyeknek szintén a szállítmány részét kellett volna képezniük, továbbra sincsenek úton.

Májusban az Axios két izraeli tisztviselőre hivatkozva azt állította, hogy a Biden-kormányzat létfontosságú, amerikai gyártású fegyverszállítmányokat küldését állította le. A jelentés szerint az incidens komoly aggodalmakat keltett az izraeli kormányon belül.

A jelentést később egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő is megerősítette, aki arra az aggodalomra hivatkozott, hogy Izrael közeledik ahhoz a döntéshez, hogy teljes körű támadást indítson a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah város ellen.

A tisztviselő elmondta, hogy a szállítmány szüneteltetéséről szóló döntés a hír kiszivárgása előtti héten született, és még nincs végleges döntés arról, hogy a szállítmányokat egy későbbi időpontban elküldik-e.

A jelentések nyomán az Egyesült Államok úgy döntött, hogy feloldja a szállítmány egy részének befagyasztását, miután Izrael vállalta, hogy a rafahi szárazföldi manőver kiterjesztése előtt előzetesen tájékoztatja az Egyesült Államokat.

A jelentések szerint azonban a Biden-kormányzat még ebben a hónapban kiadja az Izraelnek szánt, befagyasztott fegyverszállítmány részét képező 500 kilós bombákat, így Izrael rafahi hadműveletének befejezése után mintegy 1 700 darab 500 kilós bombát szállíthatnak.

Ugyanakkor amerikai és izraeli tisztviselők azt mondták, hogy a Biden-kormányzat még mindig vizsgálja a szállítmány egy másik részét, amely 1 800 darab 2 000 kilós bombát tartalmaz.

A gázai Hamász könyörögve kéri a katari vezetést a tűzszünet elfogadására – Neokohn

Izrael katonai nyomásának köszönhetően egyre nagyobb a megosztottság a terrorszervezeten belül.