Túsz a Hamász fogságában: A kezeim két hónapig össze voltak kötve

A Hamász fogságából a múlt hónapban kiszabadult Andrey Kozlov beszélt a fogságban szerzett tapasztalatairól, a Hamász által elszenvedett brutális bántalmazásokról és a megmentésének pillanatáról.

A Ynet izraeli lapnak adott interjújában Kozlov elmondta:

„Körülbelül hét perc utazás kellett ahhoz, hogy megértsem, hogy nem megmentettek, hanem elraboltak”

– emlékezett vissza.

„Hét teljes percig utaztunk egy autóban, mire megértettem, hogy az autó nem Tel Aviv felé, hanem az ellenkező irányba, Gáza felé halad. Mielőtt megértettem volna, hogy a mögöttünk ülő szakállas férfi, akinél fegyver van, nem az izraeli különleges erők egyik tagja, aki azért jött, hogy megmentsen minket, hanem egy terrorista.”

Folytatta:

„Az első hónapokban mindig meg voltam kötözve – vagy kötelekkel, vagy lakattal ellátott vasláncokkal. Mind a kezemen, mind a lábamon.”

„A kezdeti napokban tényleg szörnyű volt. Csak két nap után vittek ki a mosdóba. Előtte egyszerűen csak adtak egy üres vizes palackot, és azt mondták, hogy megkötözött kézzel menjek.

Utána úgy vittek kis dolgomat végezni, mintha kutya lennék, kötéllel, mint egy pórázzal, és azt kiabálták: „Nu, nu, nu”.

Mondtam nekik: ‘Le kell húznom a nadrágomat, hogy kimehessek a mosdóba, és a kezem meg van kötve.’. Ez nem érdekelte őket. Rettenetes volt. Semmit sem tudtam csinálni. Gyakran ütelgeltek, rám térdeltek, bántalmaztak”.

A mentéséről Andrey így nyilatkozott:

„Abban a pillanatban, amikor felszálltam a helikopterre és katonák vettek körül, és láttam alattunk a gázai tájat, amint egyre távolabb és távolabb kerül,  elkezdtem sírni, és egy pillanat múlva már végtelen öröm fogott el. Minden lehetséges érzelem csak úgy kitört belőlem”.

Tóratekercset vittek át azon a kapun, amelyen a terroristák törtek be Izraelbe – Neokohn

A Necách Jehuda egység katonái, miután lejárt a szolgálatuk Gázában, az Erez bázisra, a zászlóalj zsinagógájába szállítottak egy tóratekercset.