Robert C. Castel: Az Euro-blöff nem létező gránátai

A Neokohn főmunkatársa, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

Ukrajnában emberi életeket áldoztak fel olyan harccselekményekben, amelyekbe talán bele se kezdték volna, ha nem biztosítják őket arról, hogy lesz mivel befejezni.

Az Európai Bizottsági évi egy millió darab 155 mm-es tűzérségi gránát gyártását ígérte 2024-re.

Thierry Breton úr már 1.7 milliót.

Ez utóbbi összegnek talán a fele lesz még.

Ha nem lesz túl párás az idő és nem veri el a három napos jégeső a réztermést.

Ukrajnában persze haditervek épültek a beígért mennyiséget véve alapul. Emberi életeket áldoztak fel olyan harccselekményekben, amelyekbe talán bele se kezdték volna, ha nem biztosítják őket arról, hogy lesz mivel befejezni.

Robert C. Castel: Az észak-koreai intervenció és Európa gyarmatosítása – Neokohn

Mit jelent az, hogy Észak-Korea csapatokat tervez küldeni Ukrajnába, és az ezt előkészítő küldöttség már meg is érkezett Oroszországba?

Az sem kizárt, hogy Kijevben a háború folytatására vonatkozó politikai döntéseket hoztak az 1.7 milliós ígéret alapján.

Ha tévedésről van szó és az EU ennyire inkompetens gránátügyben, akkor miért feltételezzük, hogy egyéb problémák megoldásában kompetensek lennének?

Persze az sem kizárt, hogy szó sincs tévedésről, hanem szánt szándékkal tévesztették meg az ukránokat, hogy még néhány hónappal tovább húzzanak-nyúzzanak egy vesztésre álló háborút.

Robert C. Castel: A szalmabáb-érvelés nem stratégia – Neokohn

Az orosz áttörés lehetetlenségéről szóló elmélkedés a szalmabáb-érvelés ócska trükkje, és aki ezt űzi az egyáltalán nem tesz vele jó szolgálatot Ukrajnának.