Nincs vétó – uniós szankciók Izrael ellen

Az Európai Unió globális emberi jogi szankciórendszere keretében korlátozó intézkedéseket vezetett be öt izraeli telepessel és három izraeli csoporttal szemben. Az Unió szerint felelősek a Júdea-Szamáriában (Ciszjordánia) élő „palesztinokkal szemben elkövetett súlyos és rendszeres emberi jogi visszaélésekért”.

A brüsszeli közlemény szerint a jegyzékbe vett emberek és csoportok felelősek a mindenkit megillető, az elérhető legmagasabb szintű testi és szellemi sérthetetlenséghez való joggal, a tulajdonhoz való joggal, a magán- és családi élethez való joggal, a vallás vagy meggyőződés szabadságához és az oktatáshoz való joggal való visszaélésért.

Az érintettek erőszakot követtek el, fizikailag és verbálisan zaklattak palesztinokat, illetve fenyegettek meg helyi pásztorközösségeket. A jegyzékbe vételek között szerepel egy erőszakos aktivistákból álló izraeli csoport, mely támadások elkövetésével rendszeresen akadályozza meg az élelmiszert, vizet és üzemanyagot Gázába szállító humanitárius segélyszállítmányok eljutását. Egy másik szankcionált izraeli szervezet nyíltan etnikai tisztogatásra szólított fel a palesztinokkal szemben – írták.

A megszorító intézkedések EU-s beutazási tilalmat írnak elő a listán szereplő személyekkel szemben, illetve pénzeszközök befagyasztását a magánszemélyekkel és szervezetekkel szemben. Ezenkívül az EU-s állampolgároknak vagy az EU-ban bejegyzett szervezeteknek tilos közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket rendelkezésre bocsátaniuk a jegyzékben szereplők részére.

A szankciókat már február közepén el akarta fogadni az EU, akkor azonban Magyarország vétót emelt és megakadályozta a büntetőintézkedések bevezetését.

“A terrorizmus ellen küzdő országban további feszültséget szítana, és Izraelt gyengítené, ha ilyen intézkedést alkalmaznánk”

– mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

Jelen pillanatban Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét – ebben a pozícióban a kormányzat nem élt a vétó eszközével, így az EU Tanácsa elfogadta a szankciós csomagot.

Sajátos, hogy az EU Tanácsa az október 7-i palesztin terrorral kapcsolatban ugyanúgy három szervezetet tett szankciós listát, mint ahány izraelit mostani döntésével.

https://neokohn.hu/2023/12/12/izraeli-telepeseket-akar-szankciozni-az-europai-unio/