Trump alelnöke miatt aggódik Európa – Izraelnek nem kell

J. D. Vance

Míg az európaiakat nyugtalanítja J. D. Vance ukrajnai álláspontja, a szenátor hagyományos konzervatív republikánus támogatását fejezte ki Izrael mellett.

J. D. Vance ohio-i szenátor, mint Donald Trump alelnök-jelöltje aggodalmakat váltott ki az elszigetelődő Amerikától félő európai diplomatákban. Izraelnek is aggódnia kell? A rövid válasz: úgy tűnik, nem – írja összefoglaló elemzésében a jns.org.

Vance, aki augusztusban tölti be a 40. életévét, az elmúlt években Trump „America First” külpolitikáját támogatta. Ellenzi az „Ukrajnában folyó végtelen háború” finanszírozását, és nemrégiben felszólította Európát, hogy „ébredjen fel”, és ismerje el, hogy az Egyesült Államoknak Kelet-Ázsiára kell fókuszálnia. Míg az ilyen kijelentések természetesen zavarják az európaiakat, Vance hagyományos konzervatív, sőt evangéliumi jellegű támogatását fejezte ki Izraelnek, bár római-katolikus.

A Quincy Institute for Responsible Statecraft és az American Conservative által támogatott külpolitikai konferencián május 23-án Vance elmondta:

„Az amerikaiak nagy része azért törődik Izraellel, mert még mindig mi vagyunk a legnagyobb keresztény többségű ország a világon”, ami azt jelenti, hogy „az ország polgárainak többsége azt gondolja: hogy megváltójuk, azon a keskeny földterületen született, halt meg és támadt fel a Földközi-tenger partján.

Az az elképzelés, hogy valaha is lesz egy amerikai külpolitika, amely nem törődik ezzel a földdarabbal, nevetséges.”

Hasonlóképpen nyilatkozott a The Jerusalem Postnak, amikor 2022-ben, nem sokkal a szenátusi megválasztása után először járt Izraelben: „Intellektuálisan megértettem, de érzelmileg nem tudtam felfogni, hogy [Jeruzsálem] a világ legfontosabb kulturális öröksége. Ha Izrael nem irányítaná ezt a földet, soha nem tudtam volna ezt megtapasztalni.”

Több, hagyományos republikánus álláspontot is támogatott, és azt mondta a Postnak: „Az iráni megállapodás katasztrófa volt, Izrael a legfontosabb szövetségesünk, és Trumpnak igaza volt, amikor a [nagykövetséget] Jeruzsálembe költöztette.”

A Quincy Intézetben tartott beszédében Vance gyakorlati megfontolásokat is megfogalmazott Amerika Izraelnek nyújtott támogatásával kapcsolatban, és a zsidó államot

„a világ egyik legdinamikusabb és technológiailag legfejlettebb országának”

nevezte.

Májusban, a CNN-nek nyilatkozva Vance bírálta a Biden-kormányzat beavatkozását Izrael gázai háborújába:

„Úgy gondolom, hogy az izraeliekkel szembeni hozzáállásunknak a következőnek kell lennie: nézze, mi nem vagyunk jók a közel-keleti háborúk mikromenedzselésében, az izraeliek a szövetségeseink, hadd folytassák a háborút úgy, ahogy jónak látják.”

Támogatja az Abraham Egyezményeket, amely szerint az USA támogatja Izrael és a mérsékelt arab államok közötti kapcsolatokat.

A Quincy Institute konferenciáján a Jewish Insidernek nyilatkozva megerősítette ezt a megközelítést, mondván: „Az Ábrahám-egyezmények modellje a tökéletes módja annak, hogy ellensúlyt építsünk ki az irániakkal szemben a Közel-Keleten.”

Egy erős Izrael mellett érvelt, amely az Egyesült Államoktól függetlenül tud fellépni, nem pedig kliensállamként.

„Fel kell tennünk magunknak a kérdést, mit akarunk izraeli szövetségeseinktől? És ami még fontosabb, mit akarunk az összes szövetségesünktől? Olyan partnereket akarunk, akik tőlünk függenek, és nem tudnak mit kezdeni nélkülünk? Vagy valódi szövetségeseket akarunk, akik ténylegesen saját érdekeiket érvényesíthetik, miközben Amerika vezető szerepet játszik?”

Amikor Joe Biden amerikai elnök 105 milliárd dolláros csomagban kombinálta Izrael és Ukrajna katonai támogatását, arra számítva, hogy a republikánusok, akik ellenzik Ukrajna támogatását, nem szavaznak a 14,3 milliárd dollár ellen, amely Izrael légi védelmét erősítené, Vance ellenezte azt.

„Amit Biden csinál, az undorító. Halott izraeli gyerekeket használ arra, hogy eladja katasztrofális ukrajnai politikáját a szkeptikus amerikaiaknak”

– írta a Twitteren tavaly októberben. „Nem ugyanazok az országok, nem ugyanazok a problémák, és ez az erőfeszítés, hogy Izraelt politikai fedezetként használják, sértő.”

A Quincy Institute-ban tartott beszédében Vance hangsúlyozta, hogy Ukrajna támogatásával szembeni ellenállása nem terjed ki Izraelre: „Furcsa, hogy Washington szerint Izrael és Ukrajna pontosan ugyanaz. Természetesen nem, és fontos, hogy külön körben elemezzük őket.”

Vance megvédte Trump kritikáját az amerikai zsidókkal szemben, akik Bident támogatják, és nem eléggé támogatják Izraelt. „Bármelyik zsidó ember, aki demokratára vagy Bidenre szavaz, megvizsgálhatná a fejét” – mondta Trump.

Vance a CNN-nek nyilatkozva azt mondta: „Úgy gondolom, ésszerű megvizsgálni ezt a helyzetet, és azt mondani, hogy ha ön egy zsidó amerikai, aki törődik Izrael államával, törődik az antiszemita zavargásokkal, és azt mondani, hogy a republikánusok oldalán kellene állnia 2024-ben, mert hatékonyan kormányoznak néhány olyan kérdésben, amelyek fontosak önnek. Úgy gondolom, hogy ez egy teljesen ésszerű érv.”

Ugyanakkor Vance megvédte az amerikai zsidókat, amikor az antiszemitizmus hulláma söpört végig az egyetemi kampuszokon október 7-e után.

Kritizálta az anti-izraeli tüntetőket, mondván: „Nem szabad megengedni, hogy köztereinket szemétlerakóvá változtassák. Egyetlen civilizációnak sem szabadna tolerálnia ezeket a táborokat. Távolítsák el őket.”

Az antiszemita cselekmények üldözését szorgalmazta, amikor a Jerusalem Postnak nyilatkozott: „Ha megversz egy zsidót, és nem nézel szembe következményekkel, a támadások folytatódni fognak és rosszabbodnak.”

https://neokohn.hu/2024/07/16/a-gazaban-fogvatartott-tuszokert-is-imadkoztak-a-republikanus-nagygyulesen/