Nehézsúlyú demokraták győzködik Bident

A Neokohn főszerkesztője

 

Chuck Schumer demokrata szenátor, az amerikai szenátus többségi frakciójának vezetője után Nancy Pelosi befolyásos demokrata politikus, az amerikai képviselőház korábbi elnöke is győzködi Joe Biden elnököt, hogy lépjen vissza és hagyja, hogy más jelölt igyekezzen legyőzni az egyre növekvő népszerűségű Donald Trumpot a november 5-i elnökválasztáson.

Fokozódik a nyomás Joe Bidenen, miután a három héttel ezelőtti elnökjelölti tévévita során egyértelművé vált az amerikai közvélemény előtt az, amit mind a Demokrata Párt, mind a fősodrú média tagadott az elmúlt két évben: Biden kognitív állapota tragikusan megromlott. Az elnök mentális állapota miatt egyre többen jelzik, hogy vissza kéne lépnie az elnökjelöltségtől, átadva a helyét Kamala Harris alelnöknek, vagy más, Trumpot legyőzni képes jelöltnek.

Nancy Pelosi volt képviselőházi elnök egy nemrégiben folytatott beszélgetés során négy, a telefonbeszélgetésről tájékoztatott forrás szerint bizalmasan közölte Joe Biden elnökkel, hogy

a felmérések szerint az elnök nem tudja legyőzni Donald Trumpot, és hogy Biden tönkreteheti a demokraták esélyeit a novemberi képviselőházi győzelemre is, ha továbbra is kitart jelöltsége mellett.

Az elnök válaszul visszavágott, és azt mondta Pelosinak, hogy

látott olyan közvélemény-kutatásokat, amelyek azt mutatják, hogy igenis tudna győzni

– mondta az egyik forrás. Egy másik forrás szerint Biden védekezni kezdett a közvélemény-kutatások miatt.

Egy ponton Pelosi megkérte Mike Donilont, Biden régi tanácsadóját, hogy lépjen be a beszélgetésbe, hogy átbeszéljék az adatokat.

Ez a telefonbeszélgetés volt a második a befolyásos kaliforniai politikus és Biden között az elnök június 27-i katasztrofális tévévitája óta.

Pelosi a vitát követő heteket azzal töltötte, hogy meghallgatta kollégái aggodalmait és jelentős vihart kavart, hogy egy múlt heti interjúban úgy nyilatkozott:

„Az elnökön múlik, hogy eldönti, indul-e. Mindannyian arra bátorítjuk, hogy hozza meg ezt a döntést, mert fogytán van az idő”.

Szintén ma adta hírül az amerikai sajtó, hogy Chuck Schumer, a szenátus többségi frakciójának demokrata párti vezetője állítólag arra szólította fel Joe Biden elnököt, hogy szálljon ki a 2024-es elnökválasztási versenyből.

Schumer szombaton a delaware-i Rehoboth Beachen négyszemközti, privát megbeszélést folytatott az elnökkel.

https://neokohn.hu/2024/07/17/j-d-vance-miatt-aggodik-europa-izraelnek-nem-kell/