Palesztin állam ellen szavazott az izraeli parlament

Az izraeli parlament, a Knesszet szerdán késő este elfogadta azt a javaslatot, amely szerint ellenzi a Jordán folyótól nyugatra fekvő palesztin állam létrehozását. A szavazáson 68-an támogatták a javaslatot, 9-en ellenezték.

A javaslatot Zeev Elkin, az Új Remény-Egyesült Jobboldal párt vezetője terjesztette elő, és támogatta a Jiszráél Bejtenu és az Izrael földje lobbycsoport is, amelynek tagjai a pártok teljes spektrumából, így a Likudból, a Sász pártból és a Nemzeti Egységpártból kerülnek ki.

A javaslat meghatározná a Knesszet álláspontját a Jordán folyótól nyugatra fekvő palesztin állam létrehozásával kapcsolatban.

A javaslat szerint egy palesztin állam létrehozása „Izrael földjének szívében” „egzisztenciális veszélyt jelentene Izrael államra és polgáraira”.

Azt is mondja, hogy ez állandósítaná az izraeli-palesztin konfliktust, és tovább destabilizálná a régiót.

A határozat hangsúlyozza, hogy egy palesztin államot gyorsan átvenne a Hamász, amely aztán Palesztinát használná fel Izrael elleni támadásokra.

A palesztin állam létrehozását október 7. után „a terrorizmus jutalmának” nevezi, és hogy egy ilyen jutalom csak bátorítaná a Hamászt és más dzsihádista csoportokat, akik ezt a Közel-Kelet átvételének első lépéseként fognák fel.

„Elvárjuk a Knesszet tagjaitól, hogy aktívan támogassák a javasolt állásfoglalást, amely azt az elsöprő ellenállást hivatott kifejezni, amely a népben létezik egy palesztin állam létrehozásával szemben, amely veszélyeztetné Izrael biztonságát és jövőjét, és amely egy lépés lenne Izrael elpusztítása felé.

A Knesszet széleskörű állásfoglalása és egyértelmű döntése bebizonyítja a nemzetközi közösségnek, hogy a nyomásgyakorlás, amely egy palesztin állam Izraelre kényszerítésére irányul, teljesen hiábavaló”

– mondta Gideon Száár Új Remény párt képviselője.

Figyelemre méltó, hogy a határozatot az olyan, a nemzetközi közvéleményben centirista jobboldalinak tartott Nemzeti Egység párt vezetője, Beni Ganz is támogatta a javaslatot pártja három másik, centristának számító képviselőjével együtt.

Ganz a szavazás után kijelentette:

„A Nemzeti Egység minden jövőbeni politikai forgatókönyvben, amíg létezik, elkötelezett Izrael Állam zsidó és demokratikus identitásának megőrzése mellett, és kiáll történelmi jogai és biztonsági érdekei mellett”.

https://neokohn.hu/2024/07/17/nagy-david-kuszobon-egy-ujabb-haboru-az-izraeli-gyozelem-europa-erdeke-is/