Az IDF megerősítette: végeztek a Hamasz főterroristájával

Hetekig tartó hallgatás után az izraeli hadsereg hivatalosan is megerősítette: likvidálták a Hamász katonai szárnyának parancsnokát, az október 7-i támadás elsőszámú felelősét, Mohammed Deifet.

Az IDF csütörtökön bejelentette, hogy 2024. július 13-án az IDF vadászrepülőgépei csapást mértek Khan Júnisz térségében, és a hírszerzési értékelés alapján megerősíthető, hogy Mohammed Deif életét vesztette a csapásban.

Mohammed Deif a Hamász katonai szárnyának parancsnoka volt, a Hamász terrorszervezet második parancsnoka a Gázai övezetben.

Deif kezdeményezte, tervezte és hajtotta végre az október 7-i mészárlást, amelyben 1 200 embert öltek meg Izrael déli részén, és 251 túszt raboltak el a Gázai övezetbe.

A pontos hírszerzési információk megszerzését követően a légierő vadászgépei precíz, célzott csapást mértek egy olyan épületre, amelyben Mohammed Deif és Rafaa Szalameh, a Hamász Khan Júnisz Brigádjának parancsnoka tartózkodott. Rafaa Szalameh likvidálását néhány héttel ezelőtt megerősítették. A csapás során további terroristákat is likvidáltak.

Az évek során Deif számos Izrael elleni terrortámadást irányított, tervezett és hajtott végre.

Deif Yahya Szinwar mellett tevékenykedett, és a háború alatt ő irányította a Hamász terrorista tevékenységét a Gázai övezetben parancsnokként.

Deif az első intifáda idején csatlakozott a Hamász terrorszervezethez. Számos terrortámadást tervezett és irányított, valamint a Hamász erők kiépítését Júdeában és Szamáriában, valamint felelős volt az izraeli civilek ellen elkövetett öngyilkos merényletekért.

Valós kémtörténet: Izraeli kém deríthette ki a Hamász vezető hollétét – Neokohn

Izrael sikerrel szervez be kémeket a Gázai övezetben, akik a Hamászról küldenek jelentéseket.