Fogolycsere-egyezményt kötött Oroszország és Amerika

Több embert, köztük a Wall Street Journal patinás amerikai lap kémkedés vádjával bebörtönzött, zsidó riporterét is értinti az a fogolycsere, mely hosszú tárgyalássorozat után valósul meg Oroszország és az Egyesült Államok között.

Csütörtök kora délután jelent meg a nemzetközi sajtóban a legnagyobb fogolycsere híre Oroszország és az Egyesült Államok között a hidegháború vége óta.

A Bloomberg ma megerősítette, hogy Gershkovich és egy másik amerikai, Paul Whelan is a kiszabadult foglyok között volt, és egy meg nem nevezett forrás szerint már úton vannak vissza az Egyesült Államokba. Egyelőre sem Gershkovich munkáltatója, a Wall Street Journal (WSJ), sem az amerikai külügyminisztérium nem erősítette meg a híreket.

Gershkovichot 2023 márciusában tartóztatták le Oroszországban, miközben tudósítói úton volt a kelet-oroszországi Jekatyerinburg városában. Oroszország azzal vádolta, hogy a CIA-nek dolgozik együtt, amit Gershkovich és a WSJ hevesen tagadott.

Júliusban 16 évre ítélték egy szigorúan őrzött büntetőtelepen, ezzel ő lett az első amerikai újságíró, akit kémkedésért elítéltek a hidegháború vége, az 1990-es évek eleje óta.

Joe Biden amerikai elnök az ítélethirdetés után nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy Gershkovich ártatlan, és azt mondta, hogy „az orosz kormány azért vette célba, mert újságíró és amerikai”.

Több mint egy évvel ezelőtti letartóztatása óta Gershkovich ügyét zsidó szervezetek és aktivisták is felkarolták.

Visszautasították az oroszok a fiatal amerikai újságíró fellebbezését – Neokohn

Az orosz-zsidó szülőkkel rendelkező Wall Street Journal riportere tagadja a kémkedés vádját.