Netanjahu: Nagy árat fizettettünk az iráni proxykkal, de óvatosnak kell lennünk

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerda este megtartott beszédében ismertette Izrael azon három sikeres akcióját, amelyeket Irán megbízottjai, a Hamász, a Hezbollah és a Houthik ellen sikerült végrehajtani, ugyanakkor arra is figyelmeztette az izraelieket, hogy kihívásokkal teli idők következnek.

„A háború kezdetétől fogva világossá tettem, hogy a gonosz iráni tengelye elleni harcban állunk” – mondta Netanjahu.

„Ez egy egzisztenciális csata a terror és a rakéták fojtása ellen, amellyel Irán a nyakunkat próbálja szorítani” – mondta és megjegyezte, hogy a múlt héten, az amerikai kongresszushoz intézett beszédében kiemelte Izrael harcát e három iráni proxy ellen.

Az ellenük irányuló izraeli csapásokat egy rövid nyilatkozatban vázolta fel, amelyet Iszmail Haníje Hamász-vezető és Fuad Shukr Hezbollah-zászlóaljparancsnok likvidálása jelentett, ugyanakkor Netanjahu nem vállalta a felelősséget Haníje Teheránban történt meggyilkolásáért, amelyről széles körben úgy vélik, hogy Izrael hajtotta végre.

Ehelyett a Hamász al-Kasszam brigádja vezetőjének, Mohammed Deifnek a hónap elején történt megölésére és az IDF-nek a jemeni hútik elleni támadására összpontosított. Netanjahu utalt a kedden Bejrútban meggyilkolt Shukrra is.

„Benyújtjuk a számlát mindazokkal szemben, akik ártanak nekünk”

– mondta.

„Kihívásokkal teli napok állnak előttünk” – figyelmeztetett.

„Felkészültünk minden forgatókönyvre, és határozottan fellépünk minden ellenünk irányuló fenyegetéssel szemben”

– fogalmazott a politikus.

Nincs olyan nap, hogy az emberek ne mondanák:

„Vessünk véget a háborúnak, mert mindent elértünk, amit lehetett. Akkor sem hagytam és most sem hagyom, hogy ezek a hangok felülkerekedjenek”

– mondta.

„Ha engedtünk volna ezeknek a hangoknak, Izrael nem ölte volna meg a Deifet és a Shukr-t, nem számolta volna fel a Hamász terrorista infrastruktúráját, és nem vette volna át az ellenőrzést a Philadelphi-folyosó felett Gázában”.

Netanjahu megismételte eltökéltségét, hogy folytatja a harcot, kiszabadítja a maradék 115 túszt, hogy az Észak- és Dél-Izraelben lakók ezután visszatérhetnek otthonaikba, és hogy megszünteti a Hamász által jelentett veszélyt.

Megyeri Jonatán: Egy terrorista sem menekülhet Izrael elől – Neokohn

A Hit Rádió rendkívüli adásában a Neokohn főszerkesztőjét kérdezték Iszmail Haníje teheráni likvidálásáról.