A Hezbollah megtorpan, de nem áll le

Fuad Shakr, a Hezbollah stratégiai vezetőjének és Iszmail Haníjének a halála arra kényszeríti a Hezbollahot, hogy megkeresse a léket saját hírszerzésében – ugyanis az onnan kiszivárgó információk nélkül aligha lehetett volna végrehajtani a célzott likvidálásokat.

Július 30-án este az izraeli hadsereg (IDF) vadászrepülőgépei megtámadták a bejrúti Dahieh Harik negyedet, és likvidálták Fuad Shakrt (más néven Hajj Mohsent), a Hezbollah stratégiai parancsnokát. A csapást válaszul hajtották végre a 2024. július 27-i Majdal Samsz elleni támadásra, amely 12 izraeli gyermek halálát okozta és további 50-et megsebesített.

Július 31-én reggel a Hezbollah hivatalosan igazolta, hogy Shakr a megtámadott épületben tartózkodott Bejrútban. A sorsa azonban ismeretlen maradt. Libanonból származó jelentések szerint az incidens három ember halálát okozta, és mintegy 80 másik embernek okozott sérüléseket. Órákkal később megerősítették Shakr halálát.

Shakr a Hezbollah stratégiai vezetőjeként a legmodernebb fegyverek széles spektrumának kifejlesztését és bevetését felügyelte. Ezek közé tartoztak a precíziós rakéták, cirkálórakéták, hajók elleni rakéták, nagy hatótávolságú rakéták és pilóta nélküli légi járművek (UAV). Ezenkívül Hasszan Naszrallah Hezbollah-vezér legbizalmasabb katonai tanácsadójának szerepét is betöltötte.

Ráadásul

Shakr tagja volt a Hezbollah Dzsihád Tanácsának is, amely testület a Hezbollah összes katonai műveletét felügyeli, és a Shura Tanácsnak tartozik beszámolási kötelezettséggel.

A Dzsihád Tanács, amely jelenleg Naszrallah közvetlen felügyelete alatt áll, a Hezbollah fegyveres erőinek főparancsnokságaként szolgál, és többnyire a katonai felsőbb vezetőkből áll. E testület elsődleges feladata a Hezbollah katonai stratégiájának kialakítása és szabályozása normál és harci körülmények között egyaránt. Felügyeli a katonai műveleteket, biztosítja azok koordinációját, dönt az új akciókról. 

A Dzsihád Tanács, mivel a katonai területért felelős, közvetlen kapcsolatot tart fenn az irániakkal. Valószínűleg egy iráni képviselő időnként részt vesz az üléseken és tanácskozásokon. Jelenleg a legvalószínűbb személy, aki az Iszlám Forradalmi Gárda Kudsz Erők parancsnoki posztját betölti, Iszmail Qaani.

Fuad Shakrnak jelentős szerepe volt a tengerészgyalogosok elleni, 1983. október 23-i bejrúti terrortámadás megszervezésében és végrehajtásában, amely 241 amerikai katona halálát okozta. Továbbá Shakrnak közvetlen szerepe volt az IDF három katonája holttestének elrablásában 2000 októberében a Dov-hegyen. Ezeket a katonákat a Hezbollah fegyveresei ölték meg, miközben a kerítés mentén járőröztek.

Shakr likvidálására Bejrút központjában, a Hezbollah fellegvárában került sor, amely Libanon legfontosabb és legérzékenyebb helyének számít. A Hezbollah egyik prominens katonai vezetőjének likvidálása, valamint a libanoni civilek áldozatai ürügyként szolgálnak a Hezbollah számára, hogy igazolják az izraeli civilek elleni támadásaikat. A likvidálás előtt a Hezbollah magas rangú tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy megtorolnak minden izraeli agressziót, és megfogadták, hogy jelentős károkat okoznak Haifa, a Golán-fennsíkok és Ramat David katonai és polgári helyszínein. Ezeket a konkrét célpontokat a Hezbollah egy izraeli területre behatoló UAV-k által rögzített videón azonosította.

Megyeri Jonatán: Egy terrorista sem menekülhet Izrael elől – Neokohn

A Hit Rádió rendkívüli adásában a Neokohn főszerkesztőjét kérdezték Iszmail Haníje teheráni likvidálásáról.

Shakr közvetlen szerepet játszott az Izrael elleni konfliktusban, és kulcsfontosságú pozíciót tölt be a Hezbollah hálózatán belül, így likvidálása jelentős visszaesés a Hezbollah számára, és nagy megaláztatás a biztonságért felelős belső csoportnak, mivel az IDF sikeresen behatolt a biztonsági rendszereikbe.

A Hezbollah kénytelen beszüntetni tevékenységét és kivizsgálni a hírszerzését és belső biztonsági rendszerét, mivel ezek meglékelése nélkül a likvidálásokat nem lehetett volna végrehajtani.

Egy ilyen szünet ugyancsak hatással lehet a működésére. Mindazonáltal, a korábbi esetekhez hasonlóan, ez a likvidálás sem valószínű, hogy a belátható jövőben leállítja a Hezbollah Izrael elleni műveleteit. A Hezbollah Dzsihád Tanácsának egyik tagjának célba vétele Izrael likvidálási műveleteinek eszkalációját jelenti a Vaskard háború részeként az északi régióban.

Egy másik jelentős esemény, amely ugyanazon az éjszakán történt, Iszmail Haníje, a palesztin terrorszervezet, a Hamász politikai irodájának vezetőjének likvidálása volt egy ismeretlen teheráni személy által. Helyi jelentések szerint Haníjét akkor ölték meg, amikor az iráni Forradalmi Gárda egyik táborában tartózkodott. Wasim Abu Shaaban, aki Haníje személyes kísérőjeként szolgált, szintén áldozatul esett a támadásnak. Haníje más magas rangú tisztségviselőkkel együtt, mint például Naim Kasszem, Naszrallah helyettese és Ziad Nakhleh, a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) főtitkára, Teheránba érkezett az iráni új elnök, Dr. Maszúd Pezeskian beiktatása előtt, amelyre előző este került sor.

Haníje temetésére pénteken Katarban kerül sor, csütörtökön pedig Teheránban is tartanak egy szertartást. Irán háromnapos gyászt hirdetett Haníje halála miatt. Ali Khamenei, Irán legfőbb vezetője, aki az előző nap találkozott Haníjével Ziad Nakhlehvel együtt, válaszul a likvidálásra megtorlással fenyegette meg Izraelt. Az IRGC is hivatalos közleményt adott ki, amelyben erőteljes válaszlépésekkel fenyegette meg a zsidó államot.

A közelmúlt fejleményeit figyelembe véve,

Fuad Shakr halálának hivatalos megerősítésével a Hezbollah valószínűleg agresszívabb katonai hadjáratot indít Izrael ellen, amely felülmúlja a jelenlegikonfliktusban eddig tapasztalt intenzitást.

A Hezbollahnak megvan a lehetősége arra, hogy katonai és polgári célpontokat egyaránt célba vegyen, különösen olyan helyeken, ahol korábban nem támadott a jelenlegi háborúban.

Egy jelentős Hezbollah-támadás izraeli válaszlépésekhez és a harcok több napig tartó eszkalálódásához vezethet, ami a háború eszkalálódásának kockázatával járhat.

Irán bosszút esküdött, Amerika is készenlétben – Neokohn

Feszült a helyzet, miután egy Izraelnek tulajdonított precíziós csapásban Teheránban likvidálták a Hamász terrorvezérét.