Axios: Irán már hétfőn megtámadhatja Izraelt

Három amerikai és izraeli tisztségviselő azt mondta, arra számítanak, hogy Irán akár már hétfőn megtámadja Izraelt – jelentette az Axios, miközben az Amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) vezetője szombaton a térségbe érkezett.

Michael Kurilla tábornok útját a térségbe még az Izrael, Irán és a Hezbollah közötti legutóbbi eszkaláció előtt tervezték, de várhatóan arra fogja használni az utazást, hogy megpróbálja mozgósítani ugyanazt a nemzetközi és regionális koalíciót, amely április 13-án megvédte Izraelt egy iráni támadástól – mondta az Axiosnak egy amerikai tisztviselő.

Irán és a Hezbollah megesküdött, hogy megtorolja a Hezbollah legfőbb katonai parancsnoka, Fuad Shukr és a Hamász terrorszervezet vezetője, Iszmail Haníje meggyilkolását.

Irán szombaton közölte, hogy arra számít, hogy a Hezbollah „mélyebben” fog csapást mérni Izraelen belül, és „már nem csak katonai célpontokra” (eddig is támadtak civil célpontokat – szerk.)

Az amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy az iráni megtorlás ugyanúgy indul, mint az április 13-i, Izrael elleni támadásuk,

de potenciálisan nagyobb léptékű lesz, és a libanoni Hezbollah is részt vehet benne.

A Biden-kormányzat attól tart, hogy nehezebb lesz mozgósítani ugyanazt a nemzetközi és regionális koalíciót, amely megvédte Izraelt az előző iráni támadástól.

Egy amerikai tisztviselő szerint Kurilla várhatóan több Öböl-menti országba, Jordániába és Izraelbe is ellátogat.

Izraeli terrorelhárító: A dzsungelben csak egy üvöltő oroszlán tud rendet tenni – Neokohn

Interjút adott az Indexnek Yair Ansbacher, aki a Tett és Védelem Alapítvány meghívására érkezett Magyarországra.

Amerikai és izraeli tisztviselők azt mondták, nem tudják, hogy Irán és a Hezbollah összehangolt támadást hajt-e végre, vagy külön-külön támanak Izraelre.

Hozzátették, hogy szerintük mind Irán, mind a Hezbollah még azon dolgozik, hogy véglegesítse katonai terveit, és jóváhagyja azokat.

A Pentagon pénteken jelentette be, hogy az Egyesült Államok védelmi minisztériuma egy vadászrepülőgép-századot telepít a Közel-Keletre és egy repülőgép-hordozót vezényel a térségbe, ezzel Joe Biden amerikai elnök beváltotta ígéretét, miszerint megerősíti az amerikai katonai jelenlétet Izrael védelme érdekében.

Szombaton Biden elnököt arról kérdezték újságírók, hogy szerinte Irán leáll-e.

„Remélem, hogy igen. Nem tudom”

– mondta.

A Pentagon közölte, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter további ballisztikus rakéták elleni védelemre alkalmas cirkálóhajókat és rombolókat rendelt az európai és közel-keleti térségbe, és lépéseket tesz további szárazföldi ballisztikus rakétavédelmi fegyverek küldésére.

Izrael hallgat, Irán bosszút esküdött, az oroszok és palesztinok már gyászolnak – Neokohn

Befutottak a Hamász vezetőjének likvidálását követő első nyilatkozatok. Mutatjuk a nemzetközi reakciókat!