„Örökbe fogadta” egy amerikai kosárlabdázó a Gázába elhurcolt izraeli kisbabát

Korábbi NFL-, NBA- és MLB-sztárok is részt vesznek a #SportsSpeaksUp kampányban, amelynek célja, hogy „örökbe fogadjanak” izraeli túszokat, felhívva a figyelmet a helyzetükre, és a közösségi médiában kiállva a szabadon bocsátásuk mellett. A Project Max, a rasszizmus, az antiszemitizmus és az intolerancia ellen a sporton keresztül küzdő mozgalom a Maccabi Világszövetséggel közösen állt a kampány élére.

Eric Rubin, a Maccabi Világszövetség globális nagykövete és a Project Max ügyvezető igazgatója a Jerusalem Postnak elmondta, hogy minden sportoló, akit felkért, hogy vegyen részt a kampányban, csatlakozni akart. „Ez számukra, számomra és szerintem a legtöbb ember számára nem Izrael és a Hamász vagy Izrael és a palesztinok kérdése” – jelentette ki – „Ez az emberiségről szól”.

Rubin a személyes történetük és családi helyzetük alapján olyan sportolókat párosított a túszokkal, akikkel szerinte azonosulni tudtak. A korábbi NBA-sztár Eddy Curry, aki a Chicago Bulls és a New York Knicks játékosa volt, és 2012-ben bajnokságot nyert a Miami Heat csapatával, 2009-ben tragikus módon elvesztette 10 hónapos kislányát, Avát, amikor lelőtték őt.

Rubin Kfir Bibas mellé választotta Curry-t, akit 2023. október 7-én, kilenc hónapos korában raboltak el otthonából, a Nir Oz kibucból.

Curry azt mondta a Jerusalem Postnak, hogy „ez az, ami helyes, ez az, ami számít”.

„Nem tudtam megmenteni a gyermekemet, és csak imádkozom, hogy én is egyike lehessek azoknak a kis hangoknak, amelyek segítenek megmenteni ezeket a gyerekeket”

– mondta.

Curry 2024. július 16-án repült Izraelbe egy egyhetes útra, amelyet az Athletes for Israel nevű nonprofit szervezet szponzorált, amely az antiszemitizmus ellen küzd azzal, hogy sportolókat visz a Szentföldre.

Curry körülbelül 60 különböző korú gyerekkel kosárlabdázott, meglátogatta a fontosabb vallási helyszíneket, köztük a Siratófalat.

Curry találkozott a United Hatzalah, az izraeli mentőszolgálat önkénteseivel, és ellátogatott a Save a Child’s Heart (SACH) nevű humanitárius szervezethez, amely világszerte életmentő szívgyógyászati ellátást nyújt gyermekeknek.

Botrány: Egy izraeli túsz szüleiről írt lejárató cikket a Washington Post – Neokohn

Erkölcsi mélyponton az egykor szebb napokat látott amerikai lap.

Elmondta, hogy látta a SACH-nál orvosi kezelésben részesülő zambiai gyermeket és szüleiket, amint ételt főznek az ottani gyerekeknek, és sebészeket, akik különböző országokból érkező orvosokat tanítanak a szívműtétek elvégzésére.

Meglátogatta a Nova zenei fesztivál helyszínét is, ahol október 7-én 364 embert gyilkoltak meg a Hamász terroristái. „Le sem lehet írni, milyen érzés ott állni… látni és tudni, hogy az a sok élet ott veszett oda, hihetetlen” – mondta.

Curry találkozott Shiri Bibas unokatestvéreivel, Yosi Shnaiderrel és Jimmy Millerrel a Tel Aviv-i Túszok terén. A hangulatot szívszorítónak, de reményteljesnek írta le. Curry elmesélte, hogy valaki azt mondta neki, hogy a Túszok terére nem komornak kell gondolni, hanem inkább egy olyan helynek, „ahol előre megünnepeljük a családjaink visszatérését”.

Shnaider és Miller Izraelben nőtt fel Shirivel, és mindketten nagyon közel álltak hozzá. Shnaider háláját fejezte ki Currynek, amiért eljött, és a Jerusalem Postnak azt mondta, hogy „nagy ember, hatalmas szívvel”. Shnaider hozzátette:

„Nagyon népszerűtlen, hogy most támogat minket… nagy bátorság kell hozzá… Nagyra értékeljük”.

Curry, aki keresztény, azt mondta, hogy az emberek rendkívül támogatják Izraelt, ahol él Texasban, és megdöbbent, amikor Shnaider és Miller azt mondta neki, hogy „mindenki ellenünk van”. Curry azt mondta, megnyugtatta őket: „Vannak hozzám hasonló emberek Amerikában, akik nincsenek ellenetek”.

„Kérjük vissza a túszainkat!” – Trump megfenyegette a Hamászt – Neokohn

Trump megfogadta, hogy véget vet minden egyes nemzetközi válságnak, amelyet a jelenlegi kormányzat okozott.