Netanjahu megfenyegette az Izrael megtámadására készülő teheráni rezsimet

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap óva intette „Irán gonosz tengelyét” attól, hogy megtámadja Izraelt.

„Izrael Állam többfrontos háborút vív Irán gonosz tengelyével” – hangsúlyozta Netanjahu az izraeli kabinet heti ülésének kezdetén hozzátéve, hogy a hadsereg

„készen áll minden forgatókönyvre”.

„Ismételten azt mondom ellenségeinknek, hogy válaszolni fogunk és nagy árat fizettetünk bármiféle ellenünk irányuló agresszióért, bármely zugból is érkezzék” – emelte ki.

A térségben tovább fokozódott a feszültség, miután célzott műveletben megölték a libanoni Hezbollah terrorszervezet egyik parancsnokát, Fuad Sukrt Bejrútban, illetve Iszmail Haníje Hamász-terrorvezért Teheránban. Irán, a Hamász és szövetségese, a libanoni Hezbollah Izraelt vádolja a Haníje elleni merénylettel. Sukr megölését Izrael elismerte.

Az iráni Forradalmi Gárda szombaton figyelmeztetett, hogy a teheráni vezetéssel szövetséges közel-keleti milíciák is részt fognak venni az Izrael elleni megtorlásban.

Egy jeruzsálemi bunkerbe menekíthetik az izraeli vezetőket, ha kitör a háború – Neokohn

Egy földalatti bunkert készített elő Jeruzsálemben a Sin Bét belbiztonsági szolgálat.

A nap folyamán Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter iráni hivatali partnerével, Ali Bagheri Kánival tárgyalt Teheránban a közel-keleti helyzet lehetséges elmérgesedéséről. Legutóbb több mint húsz éve járt magas rangú jordániai tisztségviselő hivatalos látogatáson Iránban.

Szafadi a találkozón hangsúlyozta:

a térségbéli feszültség feloldása csakis a Gázai övezeti háború lezárásával lehetséges.

A jordániai külügyminiszter újfent elítélte Haníje meggyilkolását, mondván, ez újabb lépés az eszkalációban. Egyben nyugalomra intett, hozzátéve, hogy egy regionális háború „mindenki számára pusztító hatással járna”.

Az ammáni külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szafadi azért utazott Teheránba, hogy „megvitassa iráni illetékesekkel a bilaterális, regionális, illetve nemzetközi kérdéseket”, ezen felül, hogy átadja II. Abdalláh jordániai király Maszúd Peszeskján új iráni elnök küldött üzenetét „a regionális helyzetről és a kétoldalú viszonyról”.

Nem sokkal korábban II. Abdalláh Emmanuel Macron fancia elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében felszólított arra, hogy elejét kell venni a „további felfordulásnak” a Közel-Keleten. Az uralkodó hangsúlyozta, hogy „véget kell vetni Izrael egyoldalú akcióinak, amelyek az erőszakot szítják”.

Izraelben már készülnek a mobilhálózat összeomlására – Neokohn

A zsidó állam igyekszik felkészülni a bármikor bekövetkezhető iráni csapásra.