JC: Ágy alá rejtett bombával likvidálta a Hamász vezetőjét a Moszad

Iszmail Haníje, a Hamász vezetőjének likvidálása, amelyről október 7-e után döntöttek Izraelben, bonyolult előkészületeket igényelt a Moszadtól – írja a The Jewish Chronicle oldalán Elon Perry, az Izraeli Védelmi Erők elit Golani-dandárjának volt kommandósa, aki újságíróként 25 éve tudósít háborúkról és terrortámadásokról.

Amint azt mindenki feltételezi (bár az izraeli kormány nem erősítette meg), valóban Izrael áll Iszmail Haníje Hamász-vezér múlt heti teheráni meggyilkolása mögött – írja Elon Perry, aki meg nem nevezett forrásokra hivatkozva hozzáteszi, hogy a Haníje ágya alá erősített robbanószerkezetet két iráni helyezte el, akiket a Moszad szervezett be az Iszlám Forradalmi Gárda Anszar al-Mahdi egységéből,

vagyis éppen azok közül az emberek közül, akiknek az épületet és annak vendégeit kellett volna biztosítaniuk.

Erre maguk az irániak is rájöttek a merénylet után, amikor később a biztonsági kamerák felvételein látták az őröket, amint a folyosón lopakodva megindultak a szoba felé, ahol Haníje megszállni tervezett, majd egy kulccsal kinyitották az ajtót és bementek a szobába.

Három perccel később az őröket (akiknek Perry állítása szerint Izrael fejenként egy hat számjegyű összeget, valamint azonnali letelepedést ajánlott egy észak-európai országba) a kamera rögzítette, amint nyugodtan elhagyják a szobát, lemennek a lépcsőn az épület főbejárata felé, távoznak, majd beszállnak egy fekete autóba. A parkoló ellenőrző pontjánál lévő őr felismerte őket, és kérdés nélkül kinyitotta a kaput.

Egy órával később a Moszad kicsempészte őket Iránból.

A merényletről szóló hírek szerint hetekkel vagy hónapokkal a robbanás előtt helyezték el a robbanószerkezetet Haníje szobájában. Ez tévedés. A biztonsági kamerák tanúsága szerint a robbanás napján, 16:23-kor helyezték el – mintegy kilenc órával azelőtt, hogy Haníje belépett a szobájába. A robbanás, amelyet távolról aktiváltak, éjfél után történt, pontosan helyi idő szerint hajnali 01:37-kor – írja Perry.

A Moszad iráni ügynökei egy 7 cm széles és 14 cm hosszú, lapos robbanószerkezetet erősítettek az ágy aljára. A civil áldozatok minimalizálása érdekében egy precizitásáról ismert bombát használtak, ennek eredményeképpen az épületnek csak egy meghatározott része sérült meg (lásd a robbanás után készült képeket).

Robert C. Castel: Pokolgép vagy rakéta? – Neokohn

Tovább folyik a Haníje elleni merénylet modus operandija körüli iszapbirkózás.

A JC újságírója szerint Haníje meggyilkolásához, amelyről október 7-e után döntöttek, bonyolult előkészületekre volt szükség a Teheránban működő Moszad kémhálózat részéről, beleértve a helyi iráni kollaboránsokat, akik már jóval a gázai háború előtt is aktívak voltak Iránban.

A Haníje meggyilkolásáról szóló döntést követően a Moszad elkezdte keresni a megfelelő alkalmat a csapásra. A lehetőség akkor merült fel, amikor Haníje meghívást kapott Teheránba az új iráni elnök beiktatására. A Moszad a 8200-as hírszerző egység (az IDF titkos műveletekért felelős egysége) segítségével lehallgatta a beiktatás szervezői és a meghívott vendégek közötti telefonbeszélgetéseket. Amikor Haníje megerősítette a részvételét, a Moszad megkezdte a terv végrehajtását:

likvidálni Haníjét abban a vendégházban, ahol teheráni látogatásai során általában megszállt.

A Moszad ezután saját ügynökeit küldte a helyszínre, hogy feltérképezzenek minden utcát és sikátort, azonosítsák a lehetséges menekülési útvonalakat és ellenőrizzék az épület védelmét. Az ügynökök azonban nehézségekbe ütköztek, amikor megérkeztek a területre. A vendégház egy dombon állt, és magas fákból álló erdő vette körül, ami nagyon megnehezítette az épület megfigyelését.

Az volt a feladatuk, hogy jelentsenek, amint Haníje megérkezik az épülethez. Mivel nem volt olyan forrás az épületben, aki tájékoztatni tudta volna őket arról, hogy Haníje mikor lépett be a szobájába, egy másik, zöld álcaruhába öltözött Moszad-osztag felmászott a fák ágaira, és olyan szögből figyelte az épületet, ahonnan Haníje szobájának ablakára rá lehetett látni. Az ő feladatuk az volt, hogy értesítsék a bomba kezelőjét, amint Haníje szobájában kialszik a fény.

Aggasztó fejlemény: Oroszország fejlett légvédelmi rendszereket küldött Iránnak – Neokohn

Iráni tisztviselők szerint Oroszország megkezdte a fejlett légvédelmi és radarberendezések szállítását.

01:20-kor az összes meghívott vendég megérkezett a vendégházba. Haníje a búcsúölelések és kézfogások után bement a szobájába, miközben testőre az ajtaja előtt állt. Körülbelül 10 perccel később lekapcsolták a villanyt.

Ebben a pillanatban robbanás hallatszott, amely az egész épületet megrázta. Haníje azonnal meghalt.

Testőre, Wasim Abu Shaaban súlyosan megsérült, majd a súlyos vérzés következtében meghalt. (Amikor a Moszad a művelet előtt ellenőrizte a személyazonosságát, rájöttek, hogy a testőr is körözött terrorista – a Hamász katonai szárnyának magas rangú tagja, és egyik tagja volt annak a terroristacsoportnak, amely 2014-ben egy alagúton keresztül beszivárgott Izraelbe, és meggyilkolt öt IDF-katonát.)

A merényletet követően az iráni biztonsági hatóságok razziát tartottak a vendégház területén, és letartóztattak 28 magas rangú katonai tisztségviselőt, valamint a személyzetet, akik jelen voltak. Minden elektronikus készüléküket elkobozták, hogy átkutassák a kommunikációjukat. Az iráni ügynökök centiről centire átvizsgálták az egész létesítményt, és képkockáról képkockára elemezték a biztonsági kamerák felvételeit.

A Moszadnak több lehetősége is volt arra, hogy Katarban likvidálja Haníjét. Izrael azonban tartózkodott ettől, mert Katar létfontosságú közvetítőként szolgál a Hamász és Izrael között a túszok ügyében. Egy katari földön végrehajtott merénylet kínos helyzetbe hozhatta volna Katart, és veszélyeztethette volna az Izrael és Katar közötti jövőbeli békemegállapodást, amelyről a gázai háború előtt tárgyaltak.

Moszad: Irán a „Kurd Rókát” bízta meg a zsidók megtámadásával – Neokohn

Teherán az európai migráns-maffiát használja fel a zsidó célpontok ellen – közölte az izraeli hírszerzés.