Amerika figyelmeztette Iránt, ne jusson eszébe megtámadni Izraelt

Az Egyesült Államok szigorú figyelmeztetést küldött Iránnak, hogy ne támadja meg közvetlenül Izraelt – jelentette csütörtökön a Wall Street Journal. Az üzenetben Washington azt írta, hogy az iráni gazdaságot pusztító csapás érhetné.

” A figyelmeztetést Teheránnak közvetlenül és közvetítőkön keresztül is elküldték” – írta a lap egy olyan tisztviselőt idézve, aki nem kívánt konkrétumokat közölni.

A Biden-kormányzat azon dolgozik, hogy Iránt és proxyjait, valamint Izraelt eltántorítsa a válság eszkalálódásától és a regionális háború kockázatától. Ugyanakkor az Egyesült Államok igyekszik elérni a tűzszünetet és túszszabadítási megállapodást a Hamász palesztin terrorszervezettel a Gázai övezetben.

Az amerikaiak világossá tették Irán számára, hogy meg fogják védeni Izraelt egy támadással szemben, ahogy áprilisban is tették, amikor Irán egy magas rangú iráni tisztviselő szíriai meggyilkolására válaszul támadott.

A CENTCOM csütörtökön közölte, hogy az amerikai légierő az iráni csapásra való felkészülés részeként lopakodó F-22-es vadászgépeket telepített a Közel-Keletre. Michael Kurilla, a CENTCOM parancsnoka a nap folyamán korábban – egy héten belül harmadszor – járt Izraelben, hogy izraeli biztonsági tisztviselőkkel találkozzon.

A Wall Street Journal szerint

az Egyesült Államok a legfrissebb hírszerzési értesülései alapján úgy véli, hogy ha Irán támadást indít, az a hétvégén történne.

Az izraeli biztonsági kabinet a hadsereg földalatti főhadiszállásán, Tel-Avivban ült össze, hogy megvitassa az Irán és a Hezbollah általi várható támadást.

JC: Izrael csapást mérhet az iráni nukleáris létesítményekre – Neokohn

Avi Melamed szerint az iráni támadás mértéke és hatása fogja meghatározni az izraeli válaszcsapás mikéntjét.