Belgiumban a helyzet változatlan: Kizárták az izraeli frizbiválogatottat

A döntés előtt palesztin-párti csoportok követelték, hogy az izraeli csapatot zárják ki a részvételből.

Egy izraeli sporttisztviselő elítélte az „olcsó politikát és az antiszemitizmust”, miután a zsidó állam ifjúsági csapatát kizárták egy belga frizbi-tornán való részvételből.

A tizenéves sportolók most Európában rekedtek, és nem tudnak hazatérni, mivel a légitársaságok törölték a Tel-Avivba tartó járatokat a regionális háború növekvő veszélye közepette.

A junior Ultimate Európa-bajnokságon a 17 év alatti gyerekek versenyeznek a világ minden tájáról.

Hétfőn azonban vörös festéket fröcsköltek és „bojkottáld Izraelt most” graffitit írtak a helyszín falára, ahol a versenyt rendezték volna.

A vandalizmus azután történt, hogy az interneten palesztbarát csoportok felszólítottak arra, hogy tiltsák el az izraeli sportolókat a tornáról.

Két helyi csoport, a Palestina Solidariteit és az Intal Globalize Solidarity België, levélben fordult a játékoknak otthont adó Gent városi tanácsához, és hangsúlyozta, hogy „az aggódó szülők” azt szeretnék, ha Izraelt kizárnák a versenyből.

Kedden a tornát szervező sportszervezetek levélben jelentették be, hogy az izraeli küldöttséget eltiltják a tornán való részvételtől.

„A döntések alapja az volt, hogy a hatóságok aggályosnak tartották a közrend magas kockázatú megzavarását,

jelentős fenyegetést állapítottak meg, valamint azt, hogy nem tudják garantálni a rendezvény biztonságát, ha minden csapat a tervek szerint részt vesz”

– tette hozzá a közlemény.

„Az EUF és az EFDF elismeri, hogy [a] helyzet kiábrándító és szerencsétlen, és tudjuk, hogy minden játékos azért jött Gentbe, hogy az Ultimate Frisbee játékra koncentráljon, új barátokat szerezzen és olyan emlékeket szerezzen, amelyek egy életre szólnak. Arra kérünk minden egyes résztvevőt, az Ultimate közösségünket és minden szurkolót, hogy tartsák tiszteletben ezt a döntést.”

Gent polgármestere szerint a döntést a rendbontás kockázatának elkerülése érdekében hozták meg.

„A korábbi példákból tagadhatatlanul világossá vált, hogy nagyon is reális a lehetősége annak, hogy akciókra kerüljön sor, ha egy izraeli csapat részt vesz egy Európa-bajnokságon, annak minden következményével együtt” – mondta.

„Ezt figyelembe véve nyilvánvaló, hogy a közrendet, valamint a nézők és a résztvevők biztonságát nem lehet garantálni, ha a tornára Blaarmeersenben kerülne sor egy izraeli küldöttség jelenlétében.

„Kést döfnék minden zsidó torkába” – írta cikkében egy palesztinbarát belga író – Neokohn

Az Európai Zsidó Szövetség követeli, hogy Herman Briusselmans-t gyilkosságra való felbujtás miatt tartóztassák le.

Lieve Van Lancker, De Pinte megbízott polgármestere hozzátette: „Határozottan elítéljük ezt a vandalizmust, és mindent megteszünk, hogy segítsünk azonosítani az elkövetőket.

„A tények ismeretében azonban a rendőrségünk is úgy véli, hogy túl sok a bizonytalan tényező ahhoz, hogy garantálni lehessen a területünkön zajló sportversenyen jelenlévők biztonságát.”

Elias Ben Zion, az Izraeli Frizbi Szövetség vezérigazgatója így nyilatkozott: „Jelenleg Belgiumban tartózkodunk, miután üzenetet kaptunk, amelyben tájékoztattak minket arról, hogy a most kezdődő Európa-bajnokságon való részvételünket a helyi antiszemitizmus miatt megtiltották”.

Az európai zsidó közösséghez szólva elmondta: „Az antiszemitizmus elleni küzdelemben szükségünk van önökre.”

Néhány héttel a bajnokság előtt – mondta – „kaptunk egy üzenetet, amelyben az állt, hogy Gent polgármestere nem engedi, hogy részt vegyünk a tornán, és azzal fenyegetőzik, hogy az egész tornát lemondja, ha Izrael részt vesz rajta”.

Zion szerint azonban az Izraeli Frizbi Szövetség nem volt hajlandó kihagyni az eseményt.

„Körülbelül két héttel a repülőút előtt a verseny szervezői tájékoztattak minket, hogy találnak egy alternatív, az általános versenytől távol eső pályát, ahol Izrael játszhat, de a részvétel feltétele az volt, hogy az izraeli küldöttség nem vehet részt a megnyitó ünnepségen és a bajnokság társadalmi eseményein” – mondta.

A tisztviselő állítása szerint a játékokról való kizárásuk után a 33 izraeli résztvevő a közel-keleti feszültségek fokozódása miatt Belgiumban rekedt, és nem foglaltak repülőjegyet hazafelé.

Zion hozzátette: „Nincs értelme, hogy 15 éves játékosokat a politika és antiszemitizmus miatt akadályozzák meg abban, hogy az általuk annyira szeretett sportágat űzzék”.

Zsidó apára és lányára támadtak egy belga vasútállomáson – Neokohn

Állítólag azért, mert eltávolítottak egy Izrael-ellenes matricát. Az apa törött állkapoccsal került kórházba. Videó.