100 év után: A bolsevik forradalom miatt szétszakadt zsidó család egyesült újra

„A nagyapánk, Áron Moszkvából Kínába vezető útjának és a kihívásoknak a megismerése elmélyítette bennünk a családunkban rejlő rugalmasság és alkalmazkodóképesség megbecsülését” – mesélte Alex Schneider a JNS-nek.

A Schneider család egy évszázadra elveszítette egymást: 1924-ben akaratlanul kettéváltak, amikor a bolsevikok Oroszország feletti hatalomátvétele és az azt követő antiszemita zavargások okozta káosz elől menekültek.

Alex Schneider elmondta, hogy nagyapja, Áron, a 7 éves lányával, Minával és az 5 éves fiával, Remmel (Alex apja) már úton volt, felesége, Katerina és a kisebb gyerekek – a 3 éves Simon és a kis Fania – pedig később csatlakoztak volna hozzájuk.

Azonban Sztálin erőfeszítései, amelyekkel a Szovjetuniót elzárta a külvilágtól, megakadályozták a család újraegyesítését, míg végül teljesen megszakadt a kapcsolat.

„Édesapám és nővére egész hátralévő életükben nem tudták, mi történt édesanyjukkal és fiatalabb testvéreikkel. Az elválás rendkívül fájdalmas volt, és mélyen érintette őket. Anya nélkül nőttek fel” – írta Schneider július 28-án egy blogbejegyzésben.

A MyHeritage genealógiai weboldal segítségével Schneider megtalálta és kapcsolatba lépett Michael Kogannal, Fania fiával, aki később a Francesca nevet használta. 

„A rég elveszett családtagjainkkal való kapcsolatteremtés minden családtag számára hatalmas élmény volt”

– mondta Schneider. „A nagyapánk, Áron Moszkvából Kínába vezető útjának megismerése és a kihívások, amelyekkel szembe kellett néznie, elmélyítette bennünk a családunkban rejlő rugalmasság és alkalmazkodóképesség iránti megbecsülésünket.”

„Apánk öccsének, Simonnak a megtalálása a szovjet hadsereg emlékhelyén a MyHeritage segítségével, valamint a rég elveszett unokatestvéreinkkel való kapcsolatfelvétel gazdagította kulturális örökségünk megértését” – tette hozzá.

Sztálin paranoiája miatt végezték ki Bauer Ervint, a „biológia Einsteinjét” – Neokohn

A Szovjetunióban élő Bauer házaspár 1937 nyarán egyik napról a másikra eltűnt saját gyermekeik szeme láttára. Hosszú évekig azt sem lehetett tudni, hogy mi lett velük.

A család történelemének felfedezése a Schneider családon belüli kötelékeket is megerősítette. 

„A felfedezések megosztása más családtagokkal közelebb hozott minket egymáshoz, és az egység és a közös történelmünkre való büszkeség érzését keltette bennünk” – mondta Schneider a JNS-nek. „Összességében ez az utazás öröm és inspiráció forrása volt.”

Elisabeth Zetland, a MyHeritage kutatója megjegyezte, hogy a Schneider család története „rávilágít az olyan online genealógiai platformok fontosságára, mint a MyHeritage, amelyek áthidalják az idő és a történelem által keletkezett hézagokat.

„Nagy megtiszteltetés, hogy az Alex Schneider családjához hasonló családoknak segíthetünk megtalálni a hiányzó darabokat, amelyek kiegészítik a családi kirakóst, bizonyítva, hogy

még sok évtizedes megválaszolatlan kérdések után is újra felfedezhetőek a rokonok közötti szívből jövő kapcsolatok”

– mondta.

A MyHeritage lehetővé tette egy, a holokauszt idején elszakított család újraegyesítését is. Az oldalon végzett genealógiai kutatás összehozta, hogy az izraeli Shalom Korai találkozhasson rokonaival a Los Angeles állambeli Charlestonban, miután rátalált amerikai másodunokatestvérére, Ann Meddin Hellmanra.

„Shalom bemutatása a Meddin család négy generációjának, amit sok család soha nem tapasztalt meg, még izgalmasabb volt” – mondta Hellman. „A mosoly az arcán, amíg itt volt, mindent elmondott.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Csecsemőként szülei egy padon hagyták, 80 évesen találta meg a családját – Neokohn

Alice szülei vonattal menekültek Csehszlovákiából, amikor náci katonákba botlottak az egyik vasútállomáson.