Izraelben is betelt a pohár: terítékre került a TikTok betiltása

person holding black iphone 5

A Knesszet biztonsági kockázatokra hivatkozva tiltaná meg a TikTok használatát a kormányzati telefonokon.

A kínai kormánynak való adatok továbbításától való félelem közepette Orit Farkash-Hacohen képviselő törvényjavaslatot nyújtott be a külföldi államok által ellenőrzött alkalmazások betiltására a kormány által használt eszközökön. Hasonló törvények léteznek már az Egyesült Államokban, Ausztráliában és az EU-ban is.

A volt innovációs miniszter által nemrégiben benyújtott törvényjavaslat mind a kormánykoalíció, mind az ellenzék támogatását kivívta. A javasolt jogszabály megtiltaná a külföldi államok által ellenőrzött alkalmazások, köztük a TikTok használatát

a kormány által használt telefonokon, amelyeket bizonyos állami alkalmazottak, köztük miniszterek és közeli munkatársaik használnak.

Farkash-Hacohen, a Knesszet Fejlett Technológiákkal Foglalkozó Bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat célja, hogy kezelni lehessen annak kockázatát, hogy az érzékeny adatokat gyűjtsenek a kormányzati eszközökről, és esetleg külföldi kormányoknak, például Kínának továbbítsák.

„Ez a törvényjavaslat nem szokatlan, és már bevezették olyan országokban, mint az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, India és több EU-tagállam” – mondta, hangsúlyozva, hogy éberségre van szükség, tekintettel a Kínát, Oroszországot és Iránt érintő jelenlegi geopolitikai aggályokra.

https://neokohn.hu/2023/02/04/mar-tiktokon-toboroznak-fiatalokat-a-terroristak-izrael-meg-idoben-kozbelepett/

A javaslat a Knesszet Mesterséges Intelligenciával és Fejlett Technológiákkal Foglalkozó Bizottságában folytatott júniusi megbeszélést követi, amelyben az izraeli nemzetbiztonsági tanács, a TikTok, az adatvédelmi hatóság és más szakértők is részt vettek.

Az ülés során a TikTok-ot azzal vádolták, hogy „elhallgattatta az Izrael-barát tartalmat”, a bemutatott kutatások szerint a TikTok-fiókok lényegesen több Izrael-ellenes tartalmat kaptak, mint Izrael-barát tartalmat.

Jelenleg több mint 20 izraeli miniszter, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a biztonsági kabinet kulcsfontosságú tagjai is működtetnek TikTok-fiókot.

A világszerte több milliárd felhasználóval, köztük Izraelben 3,8 millióval rendelkező TikTok adatgyűjtési gyakorlata évek óta a vizsgálatok célpontja. 2020-ban az alkalmazásról kiderült, hogy megsértette a Google irányelveit azzal, hogy titokban gyűjtötte a felhasználói adatokat,

2021-ben pedig egyértelmű indoklás nélkül hozzáadta a biometrikus adatok gyűjtését a szolgáltatási feltételeihez.

Az Egyesült Államokban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy a TikTok lehallgatja az amerikai állampolgárokat és újságírókat. Kiberbiztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az alkalmazás képes adatokat kinyerni az eszközökről, és visszaküldeni azokat Kínába, ahol a TikTok anyavállalata, a ByteDance székhelye található. A ByteDance-re a kínai törvények vonatkoznak, amelyek előírják a vállalatoknak, hogy kérésre adatokat osszanak meg a kínai hatóságokkal, amely homályosan szerepel a TikTok szolgáltatási feltételeiben is.

Szégyen: A TikTok elutasítja a túszok kiadását követelő hirdetéseket – Neokohn

Állítólag nem egyezik a médiaplatform hirdetési irányelveivel.